Index Vakbarát Hírportál

Fejbe lőttek egy ismert újságírót Hollandiában

2021. július 7., szerda 06:07

Fegyveres merénylet célpontja volt egy ismert holland bűnügyi újságíró kedden Amszterdam belvárosában – közölte a helyi rendőrség. Peter R. de Vriest a fején érte súlyos sebesülés, kórházba szállították. Összesen öt lövés érte, amikor este fél nyolc körül tüzet nyitottak rá a belvárosi Leidseplein közelében fekvő utcában, a Lange Leidsedwarsstraaton. A 64 éves újságíró, aki éppen távozott egy televíziós stúdióból, nem sokkal korábban még egy élő műsorban szerepelt.

A történtek hátterét egyelőre homály fedi, három embert őrizetbe vettek az ügyben, egyikük a feltételezett merénylő. 

Peter de Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számít, és rendszeresen részt vesz tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként televíziós műsorokban. Úgy tudni, jó kapcsolatai vannak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig az alvilágban, ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket. Arról a tényfeltáró munkájáról ismerik, amelyet 1983-ban végzett Freddy Heineken elrablása után, 2008-ban pedig Emmy-díjat is nyert egy tinédzser, Natalee Holloway eltűnéséről készített műsorával.

Ő mindannyiunk számára nemzeti hős, egy ritka, bátor újságíró, aki fáradhatatlanul kereste az igazságot

– mondta a merényletről szóló sajtótájékoztatóján Femke Halsema amszterdami polgármester, hozzáfűzve, hogy Peter de Vries most az életéért küzd.

Peter De Vries jelenleg egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vesz részt. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáján.

Rovatok