Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor szerint az Európai Parlament jogállamisági dzsihádot folytat

2021. július 9., péntek 17:04

Szlovénia az uniós csatlakozása óta hagyományosan jól együttműködik a visegrádi csoporttal, és gyakran koordinálják a prioritásaikat – jelentette ki Janez Jansa szlovén kormányfő a visegrádi csoport (V4) és Szlovénia kormányfői pénteki csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón Ljubljanában.

Örülök neki, hogy ezt megtehetjük, főleg hogy Szlovéniának további felelőssége van az Európai Unó Tanácsának elnöksége élén

 – mondta, hozzátéve, az Európai Unió számos kihívás előtt áll, amelyekre meg kell találnia a válaszokat. Örömének adott hangot, hogy vendégül láthatja a visegrádi országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) miniszterelnökeit, egyben megköszönte azt a támogatást, amelyet Szlovéniának nyújtottak a világjárvány alatt.

Amíg az Európai Unió nem tudta a segítséget megszervezni, ezek az országok védőfelszereléssel és oltóanyaggal támogatták Szlovéniát – idézi a politikust az MTI.

Az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét – ezt már Orbán Viktor mondta pénteken Ljubljanában, a visegrádi csoportot alkotó országok, valamint Szlovénia kormányfői szintű találkozóját követő sajtótájékoztatón.

A tanácskozás fő témái között voltak a koronavírus-járvány utáni állapotok, a gazdaság újraindítása, a migráció és a nyugat-balkáni helyzet. A magyar kormányfő meggyőződése szerint a legfontosabb ügy a gazdaság újraindítása. Ehhez szerinte három dolog kell: beruházások, biztonság és a piacok bővítése.

Orbán Viktor úgy vélte, beruházások akkor lesznek, ha nem emelik az adókat, ezeket inkább csökkenteni kell. Azt is hangoztatta, hogy biztonság akkor lesz, ha a bevándorlás és a migráció kérdésében továbbra is egységesen képviselik az álláspontjukat, amely semmilyen szétosztási kvótát nem támogat.

Kiemelte, szükség van a piacok bővítésére, ez pedig akkor lehetséges, ha a nyugat-balkáni országokat minél hamarabb felveszik az Európai Unióba, és ezzel az unió erejét növeljük.

Magyarország a következő hónapokban mindent meg fog tenni, támogatni fogja a szlovén elnökséget, hogy az sikeres legyen

 – jelentette ki. Úgy vélte továbbá, szerencse, hogy ilyen nehéz hat hónapban éppen Szlovénia adja az uniós elnökséget. Janez Jansa miniszterelnök már másodszor irányítja az elnökséget, és „miután az antikommunista klubhoz tartozik, történelmi horizontja is van az európai uniós kérdések megítéléséhez”.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az Európai Uniónak a „valóban fontos” kérdésekkel kell foglalkoznia, mint a pandémia, az újraindítás és a migráció. Szerinte az Európai Parlament nem adekvát kérdésekkel foglalkozik, „jogállamisági dzsihádot” folytat.

Mi fontosnak tartjuk a rule-of-law kérdését, de az EP rule-of-law dzsihádot csinál, ezzel eltereli a valódi problémákról a figyelmet

 – közölte, hozzátéve, hogy a jogállamiságot nem lenne szabad „politikai fegyverként” használni. Janez Jansának így szerinte óriási a feladata, hogy Európa két, nagyon különböző részét összefogja. Szlovéniának ugyanakkor szerinte jó esélye van a különböző utakon haladó két rész egységesítésére, már csak azért is, mert a legnyugatibb közép-európai ország.

Rovatok