Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten jöhet a felszólító levél, aztán a per Magyarország ellen a melegellenes törvény miatt

2021. július 11., vasárnap 08:48

Jövő héten akarja elküldeni az Európai Bizottság azt a felszólító levelet, amely az utolsó lépcsőfokot jelenti az előtt, hogy pert indítana Magyarország ellen a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás miatt – értesült a Bloomberg. A portál értesülését bizottsági részről nem erősítették meg.

A szabályozást június 15-én fogadta el az országgyűlés, benne a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény módosításával, amely úgy szól, hogy a 18 éven aluliak előtt megtiltanák a homoszexualitás vagy a nemváltás bemutatását is, szexuális felvilágosító előadásokat pedig csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.

Az Európai Bizottság már küldött egy levelet Varga Judit igazságügyi miniszternek, amely leszögezi, hogy a szabályozás nemcsak az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt elveket, hanem az unió alapelvét, a belső piac szabad működését is sérti. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a nyilvánosság előtt többször is szégyenteljesnek nevezte a szabályozást, az Európai Parlament pedig csütörtökön fogadta el azt az állásfoglalást, amely az Európai Bizottságot minden lehetséges jogi eszköz bevetésére szólítja fel.

(Borítókép: Demonstráció a Kossuth téren 2021. július 8-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok