Index Vakbarát Hírportál

Vastagon fogott Trump tolla, amikor a testőreinek számlázott

2021. július 12., hétfő 16:30

A volt elnök golfklubja májusban több mint tízezer dollárt számolt fel a titkosszolgálatnak egy szoba 18 napos bérletéért, miközben a testőröket Trump védelmére rendelték ki. Korábban – még alelnökként – Biden is fizetés ellenében adta ki házát ugyancsak testőreinek.

A Washington Post által megszerzett feljegyzésekből kiderült, hogy a Secret Service májusban mintegy 10 199,52 dollárt (több mint 3 millió forintot) fizetett Trump Bedminsterben lévő golfklubjának azért, hogy elláthassa a volt elnök védelmét.

Noha az egy éjszakai árat ezúttal nem részletezték, a lap megjegyezte, hogy Trump pontosan ugyanennyit számlázott a hivatalban töltött ideje alatt a titkosszolgálatnak.

A Trump tulajdonában levő klub akkor, az elnöki ciklus alatt napi 566,64 dollárt számlázott a Secret Service-nek egy négy hálószobás lakosztályért a Bedminsterben.

Működésbiztonsági okokból a Secret Service sem konkrétan, sem általánosságban nem beszélhet a védelmi feladatainak ellátásához felhasznált eszközökről, módszerekről, erőforrásokról, költségekről vagy számokról

– idézte egy másik lap a Hill a testület szóvivőjét.

Egyéb, összesen 3400 dollárra rúgó, a titkosszolgáaltnak felszámított összeget is felfedezett a Washington Post a feljegyzésekben, amit Trump nyári látogatása előtt számláztak. Azt azonban nem sikerült kideríteni, hogy a Secret Service miért volt a helyszínen.

Trump egyébként januári távozása óta összesen több mint 50 ezer dollárt számlázott a Secret Service-nek elszállásolásért.

Trump charged Secret Service nearly $10,200 in May for agents' rooms https://t.co/MVpj6eLiP1

— The Washington Post (@washingtonpost) July 8, 2021

Elnöki ciklusa alatt viszont Trump összesen több mint 2,5 millió dollárral (csaknem 750 millió forinttal) terhelte a kormányt – beleértve a titkosszolgálatot, a külügyminisztériumot és a védelmi minisztériumot is.

Biden sem volt szívbajos

A jelenlegi elnökről a Post kiderítette, hogy a közelmúltban szintén bérleti díjat számolt fel a Secret Service-nek.

Joe Biden 2011 és 2017 között alelnökként havi 2200 dollárt számlázott a Secret Service-nek a birtokán lévő házikó bérletéért.

A titkosszolgálat összesen 171 600 dollárt (51 millió forintot) fizetett Bidennek.

A Fehér Ház szóvivője azt mondta: az elnök beiktatása óta nem számlázott a testületnek.

Az érvényes amerikai törvényi szabályozás nem tiltja, hogy a titkosszolgálattól bérleti díjat vasaljanak be. Az árak a Trump Organization belátása szerint alakulnak. A Secret Service-nek a törvény szerint annyit kell fizetnie, amennyi a célszemélyek közelében lévő szállás bérléséhez szükséges.

A számlák nyilvánosságra hozatala egybeesett azzal az időszakkal, amikor New York állam ügyészsége vádat emelt a Trump-szervezet ellen.

A Trump Organizationt és pénzügyi vezetőjét, Allen Weisselberget adóügyi bűncselekményekkel gyanúsítják. A cég és igazgatója egyaránt ártatlannak vallotta magát.

(Borítókép: Donald Trump testőrök között egy kampánygyűlésen 2016-ban. Fotó: Ty Wright / Getty Images)

Rovatok