Index Vakbarát Hírportál

Leadták a nemzeti régiókról szóló kezdeményezéshez gyűjtött aláírásokat

2021. július 15., csütörtök 20:45

Csütörtökön leadták a kezdeményezők az illetékes állami hatóságoknak a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés papíron gyűjtött aláírásait. Pénteken az interneten gyűjtött szignók leadása is megtörténik – tájékoztatta az MTI-t a kezdeményező bizottság elnöke, Izsák Balázs.

A bizottság vezetője elmondta: Romániában 149 845, Magyarországon mintegy 90 ezer, Litvániában pedig majdnem négyezer aláírás íveit juttatták az illetékes ellenőrző hatóságoknak. Az interneten összesen 1 167 571 aláírást sikerült összegyűjteni.

Izsák Balázs beszámolt róla, hogy a belügyminisztérium lakosságnyilvántartó és adatbáziskezelő igazgatósága foglalkozik az ellenőrzéssel Romániában. Azt is elmondta: jó, hogy Litvániában sok papíralapú aláírás is összegyűlt, mivel az online gyűjtés keretében az előírt küszöböt csak két százalékkal sikerült meghaladni. Ezekkel együtt a küszöb átlépése már majdnem ötvenszázalékos.

Az országos hatóságoknak összesen három hónapjuk van az aláírások ellenőrzésére, továbbá arra is, hogy megállapítsák a hivatalos aláírások számát.

Rovatok