Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott akták szerint az orosz titkosszolgálatok Trumpot segítették a választásokon

2021. július 16., péntek 21:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen engedélyezett egy titkosszolgálati műveletet az Orosz Nemzetbiztonsági Tanács zárt ülésén, amely arról szólt, hogy támogassák a „mentálisan instabil” Donald Trumpot a 2016-os amerikai elnökválasztáson. Legalábbis ezt támasztják elő olyan iratok, amelyeket valószínűleg a Kremlből szivárogtattak ki – írja a Guardian

Az iratok szerint a 2016. január 22-i megbeszélésen Putyin mellett a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői és a kormány vezető miniszterei vettek részt.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy egy Trump vezette Fehér Ház segítené Moszkva stratégiai céljait, mint például „társadalmi zűrzavar” előidézését az Egyesült Államokban, valamint az amerikai elnök tárgyalási pozíciójának gyengítését.

A három orosz nemzetbiztonsági ügynökséget arra utasították, hogy találjanak hatékony módszereket a Trump-kampány támogatására. A határozaton Putyin aláírása szerepel.

A Guardian értesülései szerint nyugati országok hírszerző ügynökségei már hónapok óta a dokumentumok birtokában vannak, és alaposan tanulmányozták őket. A lap által is látott iratokat valószínűleg a Kremlből szivárogtatták ki, amire már régóta nem volt példa. A szerkesztőség megmutatta a dokumentumokat független szakértőknek, szerintük eredetinek tűnnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy a történet „regényszerű fikció”.

Rovatok