Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz embert vettek őrizetbe homofób támadások miatt Grúziában

2021. július 17., szombat 18:57

A grúz média jelentései szerint 120 embert vettek őrizetbe Grúziában két héttel a homofób aktivisták újságírók ellen elkövetett támadása után – adta hírül az MTI. Az intézkedést a grúz kormányfő, Irakli Garibasvili jelentette be. Leszögezte: minél hamarabb ki kell vizsgálni az esettel kapcsolatos összes körülményt, az elkövetőket pedig felelősségre kell vonni.

Két héttel ezelőtt Grúzia fővárosában, Tbilisziben az aznapra tervezett meleg büszkeség menetén az ellentüntetők megbénították a forgalmat, és több, az eseményről tudósító, „LMBTQ-propagandistának” nevezett újságírót megvertek.

A rendezvényt végül a szervező Tbilisi Pride nevű aktivistacsoport lemondta, azzal indokolva a döntést, hogy nem garantálják a hatóságok a résztvevők biztonságát. Lekso Laskarát, a TV Pirveli operatőrét mintegy húszan rohanták le a hírek szerint, és négy nappal később belehalt sérüléseibe.

Az eset nagy felháborodást váltott ki Grúziában, ahol több ezer fő részvételével lezajlott demonstráción a kormányfőt tették felelőssé a történtekért.

Rovatok