Index Vakbarát Hírportál

Károly herceg semmibe veszi a saját apja végakaratát

2021. július 17., szombat 12:01 | aznap frissítve

A brit trónörökös nem kívánja Eduárd wessexi grófot Edingburgh hercegévé emelni. A Daily Mail szerint nem személyeskedés, csupán üzleti ügy áll a háttérben.

A brit uralkodó, II. Erzsébet királynő „ereje és támasza”, Fülöp herceg idén áprilisban távozott az árnyékvilágból. Temetése nem nélkülözte a családi drámákat, a részleteket élőben követte az Index, és úgy tűnik, a néhai arisztokrata most sem nyugodhat békében, idősebbik fia ugyanis megtagadná a végakaratának a teljesítését. Fülöp a királynő társaként a II. Erzsébettel kötött házasságával megkapta az Edinburgh hercege címet. Halála után szerette volna, ha ez a kinevezés legfiatalabb fiára, Eduárdra szállna.

A wessexi gróf II. Erzsébet és Fülöp egyetlen gyermeke, aki nem rendelkezik hercegi címmel. Apja megígérte, hogy halála után ő és felesége, Zsófia lesz Edinburgh hercege és hercegnéje, a Daily Mail szerint azonban a bátyja, a trónörökös Károly walesi herceg nem akar eleget tenni apja végakaratának.

Richard Kay szerint Károly az után, hogy apja szinte minden titulusát megörökölte, tudatta az öccsével, hogy ideje elbúcsúznia a gondolattól, hogy herceg lehet belőle. A szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy Károly azt akarja, csak a szűk családi körébe tartozók szerezhessenek előkelő címeket, és úgy fest, ebbe az öccse nem tartozik bele annak ellenére sem, hogy kettejük közül Eduárd állt közelebb Fülöphöz.

Korábban is szárnyra keltek már hírek arról, hogy Károly a trónra lépése után kissé megritkítaná az udvari titulusokat, hogy a brit királyi család előkelőségei közül valóban csak azoknak járjon az adófizetők pénze, akik rászolgálnak – mondta korábban Angela Levin életrajzíró a Talk Radio egyik adásában.

Döntésében Károly herceget feltehetőleg az is megerősítette, hogy fia, Harry herceg a feleségét választotta a királyi család helyett, így az ő gyerekeiket sem fenyegeti, hogy hercegi vagy hercegnői címmel kell élniük. Richard Kay, a Daily Mail cikkének szerzője úgy véli, a herceg részéről ez nem személyeskedés, csupán üzleti ügy.

Rovatok