Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a volt kommandósokat, akik bőgőtokban megszöktették a Nissan-vezért

2021. július 19., hétfő 11:47

Egy tokiói bíróság elítélte azt a két amerikait, apát és a fiát, aki segítette Carlos Ghosnt, a Nissan–Renault–Mitsubishi autóipari szövetség egykori vezérigazgatóját, hogy 2019 végén engedély nélkül elhagyja Japánt – számolt be az MTI.

A 60 éves Michael Taylor nyugalmazott kommandós kapta a súlyosabb büntetést, két év börtönt, míg fiát, a 28 éves Peter Taylort egy év és nyolc hónap börtönnel sújtotta a bíróság, amiért a japán hatóságokat kellemetlenül érintő, nagy visszhangot keltő ügyben közreműködtek. Korábban mindketten bűnösnek vallották magukat. A vád szerint Michael és Peter Taylor segített Ghosnnak, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást. Mindkettejüket február 2-án adták ki az amerikai hatóságok Japánnak.

Ghosn a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője volt. Fényes pályafutás után, 2019-ben dicstelen körülmények között távozott tisztségéből, miután a japán hatóságok azzal vádolták meg, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn az ártatlanságát hangoztatta.

A Japánban házi őrizetben tartott Ghosn 2019 decemberében rejtélyes módon szökött meg az országból egy biztonsági magáncég közreműködésével. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy nagybőgőtokban kicsempészték a lakásából. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból Oszakába, a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Az ügyészség szerint Michael és Peter Taylor a szökés után találkozott a cégvezetővel egy tokiói szállodában, ahová közvetlenül a házi őrizetéből szökött. Onnan szállították a hangszertokban Oszakába, majd megkerülve a vámvizsgálatot, egy magángép fedélzetére csempészték, és Törökországba vitték. Az ügyészség szerint a két Taylor 1,3 millió dollárt kapott, amiért segédkeztek a szökésben.

Rovatok