Index Vakbarát Hírportál

Kitört a botrány az indiai parlamentben a Pegasus miatt

2021. július 20., kedd 17:54

Tiltakozás tört ki kedden az indiai parlamentben, miután ellenzéki képviselők azzal vádolták meg Narendra Modi kormányát, hogy a Pegasus kémszoftverrel hallgattak le politikai ellenfeleket, újságírókat és aktivistákat.

Az ülés félbeszakadt, amikor ellenzéki képviselők kormányellenes jelszavakat kezdtek skandálni, és mielőbbi vizsgálatot követeltek az NSO nevű izraeli cég kémprogramjának indiai használata ügyében.

Ez nemzetbiztonsági fenyegetés – mondta Kapil Szibal, az ellenzéki Kongresszus Párt egyik tisztségviselője.

A tiltakozások azután törtek ki, hogy vasárnap egy nemzetközi médiacsoport nyilvánosságra hozta vizsgálata eredményeit, amely során bizonyítást nyert, hogy a kémszoftverrel ötven országban különböző célpontokat hallgattak le, közöttük újságírókat, aktivistákat és politikai ellenfeleket.

Indiában e szerint az esetlegesen megfigyeltek listáján szerepel Rahul Gandhi, a Kongresszus Párt magas rangú vezetője, legalább negyven újságíró, egy tapasztalt választási szakértő, Narendra Módi heves bírálója, valamint egy ismert járványügyi szakértő.

Asvani Vaisnau újonnan kinevezett információs technológiai miniszter hétfőn tagadta, és szenzációhajhásznak nevezte ezen állításokat. Hozzátette, az indiai demokrácia rossz hírnevét akarták kelteni a vádakkal.

Néhány perccel a miniszter parlamenti felszólalása után a The Wire nevű indiai független hírportál – amely szintén részt vett a tényfeltáró akcióban – közölte, hogy a miniszter neve is szerepelt a potenciális megfigyelési listán 2017-ben, amikor még nem volt Modi Bharatíja Dzsanata Pártjának (BJP) tagja.

A volt információs technológiai miniszter, Ravi Sankar Praszad kijelentette, hogy szemernyi bizonyíték sincs az állítások, illetve az indiai kormány és a BJP közötti kapcsolatra.

Jogvédő szervezetek szerint az oknyomozás következtetései arra utalnak, hogy nemcsak az önkényuralmi rendszerek, de demokratikus kormányok - közöttük az indiai – is felhasználták a Pegasust politikai céljaik érdekében. Megerősítették azokat az aggodalmakat is, amelyek szerint Modi alatt romlott a polgári szabadságjogok helyzete. A washingtoni székhelyű Freedom House nemrégiben Indiát, a világ legnépesebb demokráciáját szabadról részben szabadra minősítette át.

Rovatok