Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron lecserélte a telefonját a Pegasus-ügy miatt

2021. július 22., csütörtök 21:19

A Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos ügy miatt lecserélte a telefonját és telefonszámát Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palota egyik illetékesének jelentése szerint – adta hírül az MTI a Reuters alapján. A forrás arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy az elnöknek több telefonszáma is van, de a mostani váltás nem jelenti azt, hogy ténylegesen kémkedtek is volna utána, a mostani reakció csak „egy további biztonsági intézkedés”.

Az ügy miatt a francia nemzetbiztonsági és védelmi tanács rendkívüli ülést tartott. Gabriel Attal kormányszóvívő azt is közölte: az elnökre vonatkozó biztonsági protokollt  az incidens nyomán  jóváhagyták.

A Le Monde francia lap egyik korábbi cikkéből az derült ki, hogy  Emmanuel Macron francia elnök, Edouard Philippe akkori miniszterelnök és tizennégy miniszter egyik mobiltelefonszáma is szerepel azon a listán, amelyen sajtóértesülések szerint az izraeli NSO cég Pegasus nevű kémprogramjának 2017-es célpontjai szerepelnek.  A lap szerint az államfőt és kormányának tagjait a marokkói vezetés megbízásából hallgatták le az észak-afrikai ország titkosszolgálatai.

Rovatok