Index Vakbarát Hírportál

A Pegasus uniós betiltását követeli az Európai Újságíró Szövetség

2021. július 23., péntek 22:11

Az izraeli NSO kiberbiztonsági cég Pegasus nevű kémprogramjának uniós behozatali tilalmát követelte Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől egy újságírói szervezet. 

Az Európai Újságíró Szövetség (AEJ) mindemellett hivatalos vizsgálatot szorgalmazott annak feltárására, hogy a kémprogramot, illetve más elektronikus megfigyelési formákat milyen mértékben alkalmaztak az uniós tagországokban.

A szervezet követelte az olyan eljárások tilalmát, amelyek célja – mint fogalmazott – a másként gondolkodók megfélemlítése.

Saia Tsouasidou, az AEJ elnöke kijelentette: az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok, így a Peter R. de Vries holland bűnügyi riporter ügyének feltárása mellett az Európai Uniónak a Pegasus-botrányt hasonlóan komolyan kell vennie, különös tekintettel az újságírók és szabad sajtó védelmére, ami elengedhetetlen a demokrácia működése érdekében.

Egy, 17 médiaszervezet által vasárnap nyilvánosságra hozott, a párizsi székhelyű Forbidden Stories nevű újságírócsoport által összehangolt nyomozás szerint különböző országok kormányai az NSO Group nevű izraeli kibercég programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni, vagy törték fel sikeresen megfigyelés céljából.

Az NSO vasárnap közleményt adott ki, amelyben elutasította a jelentést, azt állítva, hogy az „tele van téves feltételezésekkel és alá nem támasztott elméletekkel". Az izraeli cég egyúttal közölte: a terméket csakis azzal a szándékkal hozták létre, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben – írja az MTI.

Rovatok