Index Vakbarát Hírportál

Lövések dördültek el a meggyilkolt haiti elnök temetésén

2021. július 23., péntek 22:18 | aznap frissítve

Lövések dördültek el azt követően, hogy pénteken megkezdődött a bő két hete fegyveresek által meggyilkolt Jovenel Moise néhai haiti elnök temetése a karibi ország északi részén található Cap-Haitienben.

A rendőrség körülzárta a Moise koporsójának helyet adó sátor területét, és könnygázt vetett be, 

miközben a távolban az égő gumiabroncsokból felszálló füstfelhőt lehetett látni.

Az érzelmektől fűtött és feszült hangulatú temetési szertartás a meggyilkolt elnök felesége, Martine Moise megérkezését követően vette kezdetét, miközben a tömeg igazságot követelt, majd egyebek között azt skandálta, hogy:

kössük fel őket!

A karibi országban uralkodó feszültség szerda, a háromnapos gyász első napja óta tart. Moise hívei és ellenzői között egyaránt akadnak olyanok, akik azt állítják, hogy az elnök meggyilkolása egy összeesküvés volt a fővárosi, Port-au-Prince-i székhelyű elit részéről a szegény, fekete többség ellen.

Csütörtökön tüntetők a fővárosból Cap-Haitienbe vezető utakat zártak le barikádokat emelve, amelyeket meggyújtottak. Egy hidat felgyújtottak, majd lövések dördültek el, miközben tiltakozók szóródtak szét szerte a városban, igazságszolgáltatást követelve a gyilkosság ügyében.

Moise-t július 7-én fegyveresek gyilkolták meg rezidenciáján, az indíték egyelőre nem ismert. Az elnökgyilkosság káoszba taszította a már amúgy is súlyos problémákkal küzdő karibi országot, ahol a bandák közötti, egyre fokozódó erőszak ezreket tett földönfutóvá, és visszavetette a gazdaságot az amerikai kontinens legszegényebb országában – tudósít az MTI.

Rovatok