Index Vakbarát Hírportál

Mindenki megijedt, az ellenzék vezető politikusai kivizsgáltatnák, hogy lehallgatták-e őket

2021. július 23., péntek 22:07

Több politikus is jelezte, hogy a Pegasus-ügy miatt kivizsgáltatná, hogy lehallgatta-e valaki az utóbbi időben a telefonjaikat – írja a Magyar Narancs

A lappal a Momentum sajtóosztálya közölte, hogy a párt vezetője, Fekete-Győr András éppen nyaral, de ha visszatér, biztosan elvégezteti a vizsgálatot. 

A Jobbik elnöke és fontosabb vezetői folyamatos kibervédelem alatt állnak. Egyelőre nem tapasztaltuk a Pegasus jelenlétét, bár ezt kizárni 100 százalékosan még nem tudjuk.

– írta erről a kérdésről Farkas Krisztina, a párt sajtófőnöke, hozzátéve: a közeljövőben az Amnesty International és a Citizen Lab által kidolgozott módszerekkel átvizsgáltatják a készülékeket. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa ehhez hasonlóan nyilatkozott. Elmondta, hogy nekik is megvannak a saját védelmi eszközeik. A Párbeszéd közölte, hogy társelnökeik – Szabó Tímea és Karácsony Gergely főpolgármester – a közeljövőben szintén bevizsgáltatják a telefonjukat. 

Hozzájuk hasonlóan a DK is azt írta hogy ellenőrzésekre készülnek. Az LMP viszont azt mondta, hogy egyelőre nem keresik a lehallgatás jelét – mivel ők az Országgyűlés Hivatala által biztosított és szervizelt készülékeket használják –, de ettől függetlenül választ várnak a parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülésen arra, hogy volt-e szerebe a kormánynak a lehallgatásokban.

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter szintén azt mondták, hogy kivizsgáltatják készülékeiket. Utóbbi emlékeztetett arra, hogy 2018 tavaszán, nem sokkal hódmezővásárhelyi polgármesterré történő megválasztása után a laptopján már találtak egy kémprogramot a Jobbik informatikai szakértői.

A magyar kormányzat határozottan cáfolja, hogy bárkinek a lehallgatására használták volna a Pegasus nevű programot. Azt, hogy milyen módon tudják lehallgatni a telefonjainkat és mit tehetünk ez ellen, ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Rovatok