Index Vakbarát Hírportál

Egy transznemű nő meggyilkolását szimulálja a mobiljáték

2021. július 23., péntek 11:24

Kristy Labadze transzneműként él Ausztriában, ahol kiegészítő védelem alatt áll. Hazájában, Grúziában a transzneműek elleni fenyegetések mindennapi célpontja volt. Hiába hagyta el hazáját, az erőszakkampány folytatódott: olyan mobiltelefonos applikációt készítettek, amelyben ő a célpont, a játékos pedig a vadász, aki százféleképpen ölheti meg az aktivistát.

Tömegek játéka

Kristy Labadzét élete során sokszor fenyegették már meg, viszont 2021 tavaszán a közösségi médiában megjelent egy bejegyzés, amelyben az egyik felhasználó büszkélkedve írta, hogy elkészített egy olyan játékot, amelynek azt a nevet adta, hogy 

100 dumb ways to kill Kristy Labadze, vagyis 100 hülye lehetőség Kristy Labadze meggyilkolására.

A játék megjelenése július 6-a volt, ami azért érdekes, mert egy nappal azután debütált, hogy július 5-én a grúz fővárosban, Tbilisziben, a Pride-felvonuláson 60 újságíró megsebesült, egy operatőr pedig meghalt a Pride-ellenes szélsőségesek támadásában. A játékot másnap élesítették a Google Play Áruházban.

Az appnak gyorsan nagy keletje lett, ugyanis már tízezren letöltötték. A játékosok pedig a közösségi médiában osztották meg egymással dicsekvésüket, és képernyőképeket küldtek egymásnak a játékban véghez vitt feladatokkal kérkedve.

A Google a sorozatos bejelentések után kedden este eltávolította az alkalmazást az online üzletéből. Kevin Krömmer, a Labadzét támogató bécsi Queerbase szövetségtől attól tart, hogy a játékot már nem lehet eltávolítani a netről, mert bár a Google leszedte, viszont három másik platformra máris feltöltötték. A fejlesztő kiléte egyelőre ismeretlen, Labadze viszont már bűnügyi feljelentést tett.

Menekülés

A Der Standardnak adott interjújában Kristy Labadze elmondta, hogy gyerekkorától kezdve tudta, hogy valami nem stimmel a testével. Ez még akkor volt, amikor Giorginak hívták, majd 2007-ben újjászületett Kristyként, amitől kezdve mindennapossá váltak a halálos fenyegetések. 2019-ben elhagyta hazáját, Ausztriába menekült. Mint mondta: 

Úgy gondoltam, hogy egy olyan ország, amelyik Conchita Wurstot küldi el az Eurovíziós Dalfesztiválra, nem lehet homofób.

Kevin Krömmer megjegyezte, a probléma az, hogy Grúziát az osztrák hatóságok biztonságos országként tartják nyilván, viszont ez a magyarázat nem biztos, hogy igaz, ha valaki LMBTQI-emberként él Grúziában. Kristy Labadze menedékjogi kérelmét az osztrák Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BFA) 

korábban elutasította, mondván: nem történt semmi olyasmi, ami indokolná a menedékjogi kérelem elfogadását.

Viszont kiegészítő védelemben részesülhetett, amit minden olyan bevándorló megkaphat, aki nem rendelkezik menekültstátusszal, azonban a származási országában olyan súlyos fenyegetésnek van kitéve, mint a halálbüntetés, a kínzás, az embertelen, illetve megalázó bánásmód vagy más büntetések.

Krömmer most abban bízik, hogy a szörnyű applikáció végre elég nyomós okot jelent majd, hogy Kristy Labadze megkaphassa a menedékjogot Ausztriában.

(Borítókép: Egy ember telefonos játékkal játszik 2017. július 18-án, Kínában. Fotó: Zhong Zhi / Getty Images)

Rovatok