Index Vakbarát Hírportál

Ausztria szerint megbukott az európai menekültkezelés

2021. július 25., vasárnap 12:35

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megerősítik a határvédelmet.

Egy dolog világos, az európai menekültügyi rendszer megbukott

– jelentette ki a belügyi tárca irányítója, hozzátéve, hogy az európai uniós előírások akadályozzák Ausztriát abban, hogy világos feltételeket mentén lépjen.

Brüsszel megkötné Ausztria kezét a migráció kezelésében – írja a Kronen Zeitung a bejelentésről. A lap szerint különösen az osztrák-magyar határnál van szükség fokozottabb ellenőrzésre, mivel csak itt az idén mintegy 200 embercsempészt fogtak el. 

Emiatt különleges műveleti központot akarnak felállítani Burgenlandban, ahová az osztrák fegyveres erők 400 katonáját akarják vezényelni. A cél az embercsempészek terveinek meghiúsítása. 

Jelenleg ezer katona szolgál a migrációs egységekben, amelyek fenntartása évi 49 millió euróba kerül, de ahogy a védelmi miniszter fogalmazott:

Minden itt befektetett cent a lakosság biztonságát szolgálja.

A két minisztert adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) intézkedését máris kritizálta a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Herbert Kickl, aki szerint az embercsempészek a mostani bécsi kormánykoalíció hivatalba lépése óta fokozzák tevékenységüket. 

Rovatok