Index Vakbarát Hírportál

Európában csökken az oltási kedv, sokfelé jöhet a kötelező vakcinázás

2021. július 27., kedd 14:27

Mivel a Covid-19 elleni védőoltások felvételének üteme Európában lassul, ezért a politikusok igyekeznek ismét az oltások felé terelni az embereket, elsősorban a Delta-variáns fenyegetése miatt.

A politikusok a készpénz felajánlásától kezdve, a kedvezményes futballstadion túrákon át az ingyen grillezett húsig számos ötlettel álltak elő, hogy az embereket oltásra csábítsák.

Hétfőn a francia parlamentben elfogadtak egy törvényt, amely augusztustól kezdve az éttermekbe és bárokba való belépéshez, valamint a vonatokon és repülőgépeken "egészségügyi igazolványt" ír elő, amely igazolja az oltás meglétét, vagy a negatív PCR-tesztet.

A parlamenti döntés értelmében az oltás szeptember 15-től kötelező lesz az egészségügyi dolgozók számára, és kitér arra is, hogy ha a járvány súlyosbodik, akkor mindenki számára kötelezővé tehetik az oltást.

Görögországban is elrendelték az egészségügyi dolgozók kötelező oltását, és azok az emberek, akik nincsenek beoltva, azok nem léphetnek be az éttermek belső termeibe, a bárokba, a kávézókba és a mozikba.

Olaszországban, ahol már áprilisban kötelezővé tették a védőoltást az egészségügyi dolgozók és a gyógyszerészek számára, bejelentették, hogy a göröghöz hasonló korlátozásokat vezetnek be az éttermekben és a szórakozóhelyeken.

Görögország és Franciaország, Olaszországhoz hasonlóan, kötelezővé teszi a védőoltást az egészségügyi dolgozók számára, és aki nem oltatja be magát, az nem kap fizetést.

A lépések tiltakozásokat váltottak ki, és felújították a vitát arról, hogy az oltakozást az egyénre kell-e bízni, vagy az állam - a kollektív jólét érdekében - megkövetelheti-e ezt.

Szombaton több mint 160 ezren vettek részt több francia nagyvárosban a járvány elleni intézkedések miatti megmozdulásokon. A résztvevők felszólították a kormányt, hogy vonja vissza az új szabályokat.

A tüntetésektől függetlenül, Macron elnök szigorító intézkedéseinek bejelentése után, az oltás regisztrálására szolgáló francia portálon a jövő hétre rekordszámú, 3,7 millió ember foglalt időpontot.

 A fiatalok beoltása

Az Európai Unióban a felnőttek mintegy 55 százaléka kapott legalább egy oltást - jelentették be Brüsszelben -, ami azt jelenti, hogy az unió július végére elmarad az eredetileg kitűzött 70 százalékos oltottsági céltól. Németországban és Franciaországban a lakosság kevesebb mint a felét oltották be.

Franciaországban július közepén az új megbetegedések több mint felét már a 10 és 29 év közötti korosztály körében azonosították. Németországban szintén megugrott a pozitív esetek száma a fiatalok között, és az elmúlt hetekben az oltások száma is csökkent.

a fiatalabb korosztályok oltási aránya általában alacsonyabb, hiszen ők csak az idősebbek után váltak jogosulttá, ám egyre nagyobb az aggodalom, mert sok fiatal csak legyint és nem tartja szükségesnek az oltást.

Nagy-Britanniában, ahol a világon az egyik legmagasabb az oltottsági arány, Boris Johnson miniszterelnök múlt hétfőn szinte minden járványügyi korlátozást enyhített, ugyanakkor bejelentette, hogy szeptember végéig az oltás és annak igazolása a szórakozóhelyekre való belépés feltétele lesz.

Az új szabályozást alkalmazó európai államokban arra számítanak, hogy növekedni fog az oltási kedv a tinédzserek körében is, és azt remélik, hogy az éttermek és szórakozóhelyek feltételekhez kötött látogatása motiválja majd az oltatlanokat.

(Borítókép: Oltáshoz készítenek elő egy koronavírus elleni vakcinát 2021. január 30-án. Fotó: Michael Ciaglo / Getty Images)

Rovatok