Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek – jelentette ki kedden Valeriu Gheorghita, a romániai oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője.

    A tisztviselő elmondta: az elmúlt napokban nőtt a megbetegedések száma és a sérülékeny kategóriákba tartozókat meg kell védeni a járvány negyedik hullámától. Gheorghita szerint azoknak, akik átestek már a koronavírus-fertőzésen és be is oltatták magukat két dózissal, nem feltétlenül kell megkapniuk a harmadik adagot is.

    Hozzátette: Románia a negyedik hullám küszöbén áll, hiszen a delta variáns gyorsan terjed, Románia 41 megyéjéből 15-ben jelent meg az agresszíven fertőző indiai variáns. Romániában eddig 127 delta variánsos fertőzést regisztráltak, ebből 26 az elmúlt héten történt, öt beteg vesztette életét. A legtöbb delta variánsos megbetegedést Dél-Romániában, Bukarestben, Arges és Ilfov megyében jegyezték.

    Az oltási kampány vezetője közölte még, hogy augusztus 2-tól a 12-17 év közötti gyerekek  Moderna oltóanyaggal is immunizálhatók. Jelenleg ez a korosztály szülői beleegyezés mellett csak a Pfizerrel oltható. 

  •  Egy koronavírus-fertőzött indonéz férfi nikábot (muszlim asszonyok által viselt arcot takaró kendőt)  húzott és felesége irataival próbált a Citilink indonéz fapados légitársaság helyi járatával Dzsakartából Ternateba repülni.

    A DW monogrammal jelzett úrnak nem jött be a mesterterve – számolt be a CNN

  • Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS) kedden közölte, hogy azoknak az embereknek, akik február óta meghaltak a koronavírusban, 99 százalékát nem oltották be a koronavírus ellen. 

    Február 1. és július 21. közt összesen 35 776 ember halt meg Olaszországban a koronavírus miatt.

    Közülük mindössze 423-an voltak azok, akik mindkét koronavírus elleni vakcinát megkapták korábban, ez az emberek 1,2 százalékát jelenti. 

    Hozzátették azt is, hogy azoknak az embereknek a többsége, akik a kétszeri oltás után meghaltak a vírus miatt, átlagban jóval idősebb volt a többieknél: az oltottak közt 88,6 év volt az átlagéletkor az oltatlanok 80 évével szemben. Ezenfelül ők sok esetben krónikus betegséggel is küzdöttek – állítja az intézet. 

    Az olaszok egyébként a hétvégén – a franciák példáját követve – bejelentették, hogy az oltatlanok számára újabb korlátozásokat léptetnek életbe a közeljövőben, emiatt sokan utcára vonultak.

    Ez idáig a 12 év feletti olasz lakosság 57 százalékát oltották be mindkétszer valamelyik koronavírus elleni vakcinával vagy a Janssen egydózisú oltóanyagával. 

  • Akár évtizedekig tartó romboló hatással lehet számos országban a gyermekek fejlődésére az iskolák bezárása a koronavírus-járvány idején – figyelmeztetett az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden.

    James Elder, az UNICEF szóvivője szerint a járvány miatt több mint hatszázmillió gyerek marad ki az iskolából.

    A szóvivő szerint az iskolaköteles korú gyerekek mintegy negyven százaléka nem jár iskolába Afrika keleti és déli részén. A járvány előtt 37 millió gyerek maradt ki az iskolából, de a pandémia miatt elrendelt iskolabezárások miatt ez a szám 32 millióval nőtt. Elder utalt arra is, hogy a régióban amúgy is csak kevés iskola tudott távoktatást biztosítani.

    Az oktatást, a biztonságot erőszak váltotta fel – hangsúlyozta Elder, kitérve arra is, hogy rendkívül sok fiatal lány esett teherbe. Csak Ugandában a 10 és 24 év közötti korosztályban több mint ötödével emelkedett a terhességek száma.

    Az UNICEF előrejelzése szerint mindennek hatása évtizedeken keresztül érezhető lesz. Az ENSZ Gyermekalapja a Világbank becslésére hivatkozott, e szerint a tanulmányaikat be nem fejező diákok nemzedéke összességében tízbillió dollárral kevesebbet fog keresni élete során.

    James Elder közölte azt is, hogy a koronavírus elleni védőoltások hiánya miatt a szegényebb országokban az iskolák újranyitását nem szabad a tanárok és a diákok immunizálásához kötni. A szóvivő felszólította a nemzetközi közösséget, tegyen többet azért, hogy a fiatalok visszatérjenek az iskolába.

  • Megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját Igor Matovič. A szlovák pénzügyminiszter a közösségi oldalán osztotta meg a hírt követőivel − írja az Új Szó. Az egykori miniszterelnök az orosz Szputnyik V-oltást kapta.

    Bár 26 napot várakoztam az időpontra, de megkaptam a szurit. Az idegen betegségek klinikáján már több mint nyolcezer embert oltottak vele (…) minimális mellékhatásokkal, semmi súlyossal

    − olvasható a politikus bejegyzésében.

  • Brutálisan megverték Tádzsikisztán egészségügyi miniszterét, Jamoliddin Abdullozodát egy hete, miután a teljhatalmú elnök, Emomali Rahmon 64 éves húga elhunyt koronavírusban – közölte a Szabad Európa.

    A lap információi szerint az elkövetők nem mások voltak, mint a nő, Qurbonbi Rahmonova fiai, vagyis az elnök három unokaöccse. Jamoliddin Abdullozoda tárcavezetői posztja mellett egyben az asszonyt kezelő elnöki kórház igazgatója is, valószínűleg így került a támadók célkeresztjébe, ugyanis rajta kívül több más, magas rangú egészségügyi szakembert is megtámadtak.

    A miniszter olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azóta is kórházban ápolják.

    A tárcavezető helyett tegnapi sajtótájékoztatóját is a helyettese tartotta, ahol bejelentette, hogy Tádzsikisztán 1,5 millió adag Moderna-vakcinát kapott ajándékba az Egyesült Államoktól a COVAX-program keretein belül. Arról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak, hogy Jamoliddin Abdullozoda távollétének oka az ellene elkövetett támadáshoz köthető-e. 

  • A Bosznia-hercegovinai Föderáció (vagyis a bosnyák-horvát entitás) kormánya meghosszabbította a járványügyi intézkedések hatályát további 14 nappal. Korábban olyan adatokat közöltek, hogy heti szinten százezer lakosonként 6,9 esetet jegyeztek – számol be a szarajevói Avaz.   

    Az új intézkedéscsomag arról is rendelkezik, hogy megkezdik a pedagógusok, rendőrök, tűzoltók, szociális dolgozók és az egészségügyi szakok diákjainak tömeges oltását.  

  • A Romániába való beutazáskor a hat év alatti gyermekek mentesülnek a karantén alól. Korábban ez a három év alatti gyermekekre volt érvényes, és ezt módosította legutóbbi ülésén az országos vészhelyzeti bizottság.

    Ha egy sárga vagy vörösnek számító országból érkeznek, a 6–16 év közötti gyermekek akkor mentesülnek a karantén alól, ha a beutazás vagy felszállás előtt 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel – számol be a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) koronavírus-tájékoztató oldala.

  • Belgium a kikötőibe érkező, idegen zászló alatt közlekedő hajók bármilyen állampolgárságú tengerésze számára biztosítja a koronavírus elleni védőoltást a nemzetközi áruszállítás zavartalanságának biztosítására − írja az MTI. Közben az országban az új fertőződések átlagos száma továbbra is növekszik, egyhetes viszonylatban jelenleg tíz százalékkal.

    A különböző nemzetiségű tengerészek beoltását az indokolja, hogy az ország nemzetközi kikötőiben évente több mint ötezer hajó köt ki, amelyeken mintegy nyolcvanezren dolgoznak. A rendelkezésükre álló gyakran szűk helyeken nagyobb a fertőzés terjedésének kockázata, ezenkívül számos matróznak nincs lehetősége otthoni beoltásra.

    A külföldi tengerészek a hajók fedélzetén kapják meg az egydózisú Janssen-vakcinát.

    Az elmúlt hétnapos periódusban 1472-re emelkedett az új fertőzések átlagos napi száma. A százezer lakosra jutó új esetek száma 170,9. Naponta átlagosan több mint 28 embert szállítanak kórházba a fertőzés miatt.

  • Több mint kétezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Izraelben az utóbbi egy napban, ez volt a delta-vírusvariáns okozta negyedik járványhullám eddigi legmagasabb száma − írja az MTI.

    Az erősebben fertőző vírusváltozat terjedésével 2123 új megbetegedésről számoltak be, az elvégzett tesztek 2,32 százaléka bizonyult pozitívnak. Az újonnan azonosítottak 57,22 százaléka már beoltott volt.

    A frissen regisztráltak tíz százaléka külföldről tért vissza, a legtöbben, ötvenen Törökországból, negyvenen pedig Görögországból. A kórházakban jelenleg 238 embert ápolnak a fertőzés szövődményeivel, közülük 138 súlyos beteg, 26 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak.

    Az egészségügyi minisztérium igazgatója és a kórházak vezetői kedden értekezletet tartanak az egyre több beteg ellátásáról, újabb Covid-osztályok megnyitásáról. Azonnali intézkedésként bejelentették, hogy csakis azok az utasok léphetnek be a tel-avivi Ben-Gurion repülőtér épületébe, akik utaznak. Akik nem utaznak, azoknak az épületen kívül kell maradniuk.

    A járvány negyedik hulláma már meglehetősen szétterjedt Izraelben: most nincs erősen fertőzött, piros település, de 27 helység közepesen fertőzött, 57 város és falu enyhén fertőzött besorolást kapott. Már csak 196 helységet tekintenek alig vagy egyáltalán nem fertőzött régiónak.

  • Romániában újabb lazító intézkedésekről fogadott el határozatot az Országos Vészhelyzeti Bizottság. Augusztus 1-jétől azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta két ezreléknél alacsonyabb, szabadtéren legfeljebb 75 ezer fő részvételével lehet kulturális, szórakoztató rendezvényeket tartani, beltéri helyszíneken szervezett magánrendezvényeken (esküvők, keresztelők) legfeljebb négyszáz személy vehet részt, minden egyes embernek minimum két négyzetméteres területet kell garantálni. A nézőtér teljes kapacitásának kihasználásával lehet beltérben és szabadtéren egyaránt sportrendezvényeket tartani, az egyetlen feltétele ennek, hogy legalább egy méter távolság legyen az emberek között – írja a Maszol.

    Arról is döntöttek, hogy legfeljebb ötszáz fő részvételével lehet tüntetéseket szervezni. A bárok, klubok, szórakozóhelyek, játéktermek teljes kapacitással működhetnek, beltérben 5 óra és hajnali 2 óra között.

    Kulturális rendezvényeken, fesztiválokon, magánrendezvényeken csak a koronavírus ellen legalább tíz napja beoltottak, a 72 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet felmutató polgárok vehetnek részt. Emellett azok, akik bizonyítani tudják, hogy legalább 15, de nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen. Sportendezvényekre és beltéri bárokba, klubokba csak beoltott személyek mehetnek be.

  • Tokióban keddre ismét csúcsra emelkedett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma: 2848 esetet jegyeztek fel – jelentette az AP hírügynökség.

    Ezelőtt január 7-én volt a legmagasabb a szám, akkor 2520 fertőződést regisztráltak egyetlen nap alatt.

    Szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy az olimpia idején, amely múlt héten pénteken kezdődött, megugorhat az esetszám az indiai eredetű, delta-vírusvariáns agresszív fertőzőképessége miatt – adta hírül az MTI.

  • Ukrajnában újabb hat kárpátaljai beteg esetében feltételezik, hogy a koronavírus erősen fertőző, először Indiában megjelent delta-variánsával fertőződött meg − közölte Ljubov Danics, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai regionális betegségmegelőzési központjának epidemiológusa.

    A betegektől vett mintákat elküldték a kijevi közegészségügyi központ referencialaboratóriumába, ahol ötnél az előzetes vizsgálat kimutatta a delta-variánst, viszont még egy európai laboratóriumnak is meg kell erősítenie az eredményt. A járványügyi szakember elmondta, hogy a fertőzöttek között vannak fiatalok, azaz 18–35 évesek és 60 év felettiek, van, aki megbetegedése előtt külföldön járt, és van, aki nem − számolt be az MTI.

  • Koronavírussal fertőzött vízibivalyhúst foglaltak le Kambodzsában − adta hírül az MTI. A fagyasztott áru Indiából érkezett öt konténerben. Közülük három tartalmáról derült ki, hogy fertőzött, ezeket még a héten megsemmisítik. A vízibivalyhúst egy magáncég importálta.

    Kambodzsa átmenetileg felfüggesztette importját Indiából az év elején, amikor ott viharos gyorsasággal terjedni kezdett a járvány. Azóta mérséklődött a fertőzésszám, és Kambodzsa néhány hete ismét engedélyezte a behozatalt Indiából.

    Kambodzsában hétfőről keddre 685 új fertőződést jegyeztek fel, és 19 halálesetet a koronavírus miatt. Velük a 17 millió lakosú ázsiai országban a járvány halottainak száma 1324-re emelkedett. Legalább egy oltást a lakosság körülbelül negyven százaléka kapott eddig.

  • Az Európai Bizottsághoz fordul a szocialista Ujhelyi István annak érdekében, hogy azok a keleti vakcinával oltott magyar állampolgárok, akik harmadik oltásnak egy európai engedéllyel rendelkező koronavírus elleni vakcinát kapnak, automatikusan hozzájuthassanak az unió egységes, digitális Covid-igazolványához – adta hírül az MTI.

    Ujhelyi István, az MSZP–Párbeszéd európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán közvetített online sajtótájékoztatón közölte:

    Ugyanezt várom a kormánytól is, hogy tegye meg a szükséges lépéseket. A kormány hibázott, de a rendbetétel közös ügyünk.

    A politikus emlékeztetett, hogy jelenleg azoknak, akiket a kínai Sinopharm- vagy az orosz Szputnyik V-vakcinával oltottak be, nem mindenhol fogadják el automatikusan az oltási igazolásait, így csak jelentős nehézségek, illetve költségek árán tudnak külföldre utazni tanulás, munkavállalás vagy épp kikapcsolódás céljából.

    Ujhelyi István elmondta, hogy ő már január óta rendszeresen figyelmeztette a kormányt arra, hogy az európai uniós Covid-igazolványhoz nem fogják elfogadni azokat a vakcinákat, amelyeket nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezett.

    Ennek ellenére az oltási kampányban Magyarországon túlzottan is a keleti vakcinákat nyomta a kormányzat

    – fogalmazott a képviselő, aki helyesli, hogy a kormány, engedve a nyomásnak, lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét. Ezzel arra is lehetőség nyílik, hogy azok, akik eddig keleti oltás kaptak, most az EMA által engedélyezett vakcinával oltassák be magukat – tette hozzá Ujhelyi István.

  • New York városának minden alkalmazottja számára szeptember közepétől kötelező az oltás felvétele, beleértve a rendőröket, tűzoltókat, valamint az oktatásban dolgozókat – jelentette be a város polgármestere. Ellenkező esetben az alkalmazottaknak hetente teszteltetniük kell magukat. 

    Bill de Blasio, New York polgármestere a magáncégeket is arra biztatja, hogy fontolják meg az oltás kötelező bevezetését a munkahelyeken – írja aFinancial Times.
  • Romániában június eleje óta nem volt ilyen magas az új fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 175 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az országban – írja a Maszol.

    Hétfőn három beteg életét követelte a Covid–19, illetve a szövődményei. Kórházban jelenleg 337 fertőzöttet kezelnek, 43 páciensről intenzív osztályon kell gondoskodni.

  • Kazahsztánban csaknem 6800 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta – adta hírül a TASZSZ hírügynökség.

    Az ázsiai országban hétfőn 86 beteg lelte halálát a kórban. Eddig 5538 ember nem tudta legyőzni a Covid–19 fertőzést, illetve szövődményeit.

  • Az európai felnőtt lakosság hetven százaléka már megkapta a koronavírus elleni védőoltás legalább első adagját – jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen hozzáfűzte: a teljes védettséggel az európai felnőttek 57 százaléka rendelkezik.

    Ezek az adatok Európát a világelsők közé sorolják. Szerinte a delta-variáns különösen veszélyes, ezért arra szólított fel mindenkit, hogy akinek van lehetősége rá, oltassa be magát – számolt be az MTI.

  • Üzbegisztánban soha annyi új koronavírus-fertőzöttet nem diagnosztizáltak, mint az utóbbi 24 órában. Az ázsiai országban 789 új betegre bukkantak hétfőn – adta hírül a TASZSZ hírügynökség.

    Eddig tavaly augusztus 1-jén leltek a legtöbb, 774 új fertőzöttre. Hétfőn hat ember életét követelte a Covid–19, illetve a szövődményei. Eddig 845 beteg nem tudott megbirkózni a fertőzéssel Üzbegisztánban.

  • Koronavírus-fertőzése után egyelőre nem tud a tokiói olimpiára elutazni a menekültek csapatának vezetője, a kenyai Tegla Loroupe – adta hírül az MTI.

    A 48 éves, korábbi kiváló maratonfutó Dohában kénytelen várakozni, és a következő napokban születik döntés arról, hogy mi legyen a sorsa. Loroupe július 14-én adott pozitív koronavírustesztet.

    A menekültek csapatának szinte minden tagja koronavírus-fertőzés miatt a tervezettnél később utazhatott Tokióba, az olimpia helyszínére.

  • New York állam azt tervezi, hogy 15 millió dollárt (négy és fél milliárd forintot) fog arra költeni, hogy népszerűsítse az oltást azokban a csoportokban, amelyeket leginkább érint a vírus terjedése – írja a Financial Times.

    A pénzügyi alapot arra fogják felhasználni, hogy erősítsék a kommunikációt, kiterjesszék a tájékoztatási kampányt, valamint olyan közösségeket érhessenek el, amelyeket korábban nem sikerült – mondta el Andrew Cuomo, az állam kormányzója.

  • Ukrajnában 681 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában, meghalt 27 beteg − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács keddi adataiból. A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban regisztrálják.

    Kárpátalján négy esetben mutattak pozitív eredményt a tesztek, a járvány miatt a megyében nem halt meg senki.

    A járvány kezdete óta 2 249 344-en fertőződtek meg az országban, közülük 52 876-an meghaltak. A betegségből 2 184 880 ember épült fel. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 11 588.

  • Szlovákiában 51 új koronavírus-fertőzöttre bukkantak az utóbbi 24 órában. Szerencsére senki sem halt meg a Covid–19 miatt hétfőn az országban – írja az Új Szó. Enyhén nőtt a kórházban ápoltak száma, jelenleg 83 beteget kell egészségügyi intézményekben kezelni a fertőzéssel. A beoltottak száma 2,24 millió fő Szlovákiában.

  • Az európai unióshoz hasonló, digitális Covid-igazolványt vezetnek be péntektől Montenegróban − közölte az ország egészségügyi minisztériuma.

    Az MTI beszámolója szerint július 30-tól új korlátozások lépnek életbe, azt azonban egyelőre nem közölték, hogy mire lehet számítani. A sajtó úgy értesült, hogy az új intézkedések értelmében a szórakozóhelyeken és az éttermek zárt helyiségeiben csak bizonyos feltételek teljesítése, például a Covid-igazolvány felmutatása mellett lehet majd tartózkodni.

  • Csehország év végéig legalább 2,39 millió adag vakcinát ajándékoz néhány balkáni, afrikai és ázsiai országnak – adta hírül az MTI. A cseh kormány döntéséről Adam Vojtech egészségügyi miniszter tájékoztatott a kabinet hétfő esti ülése után.

    A kormánydöntés része az Európai Unió vezetői megállapodásának, miszerint az EU közösen 100 millió adag oltóanyagot ajándékoz más országoknak. Ezenfelül Csehország még 250 ezer adag oltóanyagot ajándékoz Vietnámnak és 30 ezret Tajvannak.

    A cseh miniszter megerősítette Andrej Babis kormányfő korábbi közlését, miszerint Szlovákia átvesz és kifizet egymillió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát a Csehországnak kijáró uniós kvótából. A csehek összesen 14 millió adag oltóanyagot rendeltek a Pfizer–BioNTech vállalattól, s mindet rövid időn belül már nem tudják felhasználni, ezért adnak belőle a szlovákoknak. A cseh kormány összesen 23,9 millió vakcinát rendelt az Európai Unió által elfogadott oltóanyagokból 8,5 milliárd koronáért (119 milliárd forint), azonban nem tudja ezt mind felhasználni.

    Bíráltak minket, hogy kevés oltóanyagot rendeltünk, ami láthatóan nem igaz. Többet rendeltünk, mint amennyire a cseh lakosságnak most szüksége van, de ilyen gonddal most más országok is szembesülnek

    – magyarázta a tárcavezető később a televízióban.

    A 10,7 millió lakosú Csehországnak a legközelebbi időben még mintegy 6,4 millió adag vakcinára lesz szüksége, hogy elérje a lakosság 70 százalékos átoltottságát – mutatott rá Adam Vojtech.

    Hétfőig 4,65 millió cseh állampolgár kapta meg a vakcina mindkét adagját, 900 ezren pedig az első adagot.

  • Görögország péntektől megkezdi a 12 és 15 év közöttiek oltását – írja a Financial Times. 

    Marios Themistocleous görög tiszti főorvos elmondta, hogy az időpontokra online lehet jelentkezni, és a szülőknek el kell kísérniük gyermekeiket az oltópontokra.

    Eddig az országban a lakosság 46,8 százaléka kapta meg mindkét oltását, de ez az arány csupán öt százalék a 15 és 17 év közötti korosztályban.

  • Kaliforniában, az Egyesült Államok legnépesebb tagállamában kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltás felvételét a közszférában foglalkoztatottaknak és az egészségügyi dolgozóknak – írja a Portfolio. Abban az esetben, ha valaki nem oltatja be magát, hetente tesztet kell elvégeznie.

    A kötelező védőoltást a közszférában bármelyik tagállam elrendelheti egy korábbi jogszabály értelmében. Az országban már eddig is volt kötelező oltás, de jellemzően egy-egy városra (például San Franciscóra) vagy egy intézményre, egyetemre, kórházra korlátozódott.

    Az Egyesült Államokban megtorpant az átoltottság, a lakosság csaknem fele nem kapott semmilyen vakcinát, miközben a delta-variáns miatt egyre gyorsabban terjed a járvány.

  • A Shionogi nevű japán gyógyszergyártó elkezdte a koronavírus elleni, enyhe tüneteket produkáló betegek számára készült antivirális gyógyszerének első körös tesztelését – írja a Financial Times.

    Az oszakai cég készítménye egy olyan enzim aktivitását blokkolja, amely elengedhetetlen a vírus szaporodásához. A terápiát olyan tünetek csillapítására tervezték, mint a láz vagy a köhögés.

  • Újabb hét személy, köztük két sportoló produkált pozitív koronavírustesztet a tokiói olimpián – jelentették be a japán szervezők. Július 1. óta már 155-en akadtak fenn a Covid-ellenőrzésen.

    A jövő vasárnapig tartó tokiói seregszemlét a pandémia miatt halasztották el tavalyról idén nyárra.

Rovatok