Index Vakbarát Hírportál

Több mint 700 gyereket molesztáltak egy londoni kerületi önkormányzat munkatársai

2021. július 27., kedd 21:12

A dél-londoni Lambeth kerület i önkormányzatának gondozása alatt álló több mint 700 gyerek szenvedett el több évtizeden keresztül szexuális visszaélést józan ésszel nehezen felfogható módon – erről számolt be kedden nyilvánosságra hozott vizsgálatában a gyerekekkel szembeni intézményi szexuális visszaéléseket vizsgáló független bizottság (IICSA).

Az IICSA szerint a Lambeth kerületi önkormányzat munkatársai a hatvanas és a kilencvenes évek között úgy kezelték a gondozásuk alatt álló gyerekeket, mintha „életük semmit sem számított volna.”

A testület szerint a gondozók szexuális bűnelkövetők prédájának tették ki a gyerekeket, ami élethosszig tartó, szörnyű következményekkel járt számukra.

 „A bentlakásos gyermekotthonokban és nevelőotthonokban élő gyerekek több évtizeden keresztül olyan szintű kegyetlenséget és szexuális visszaéléseket szenvedtek el, amelyeket nehéz felfogni” – fogalmazott Alexis Jay, a vizsgálat vezetője.

A zaklatás, a megfélemlítés, a rasszizmus, a nepotizmus és a szexizmus oly sok éven keresztül virágozhatott az önkormányzaton belül, mindezt a korrupciós és a rossz pénzügyi gazdálkodás ellenére

– tette hozzá. A vizsgálat szerint a rossz bánásmód miatt panaszt tévő gyerekek szavainak hitelességét kétségbe vonták és elutasították. A jelentés szerint 705 gyerek számolt be szexuális zaklatásról, nemi erőszakról és egyéb visszaélésről Lambeth három gyermekotthonában. Bár számos gyerek jelentette az eseteket azok megtörténte után,

négy évtized alatt mindössze egyetlen gondozót büntettek meg.

A jelentés szerint a Lambeth kerületi önkormányzat alkalmazottjai érzéketlen módon figyelmen kívül hagyták a veszélyeztetett gyerekeket, akiknek gondozásáért fizették őket, illetve a „rasszizmus nyilvánvaló volt abban az ellenséges és bántalmazó bánásmódban”, amelyben az önkormányzat gondozása alatt álló színes bőrű gyerekek részesültek.

Az jelentés felszólította a rendőrséget: vizsgálja meg a bűnügyi nyomozás lefolytatásának lehetőségét annak a fiúnak az ügyében, aki 1977-ben megölte magát egy gyermekotthonban, miután visszaélést szenvedett el az egyik gondozótól.

Claire Holland, a Lambeth jelenlegi vezetője úgy fogalmazott, az önkormányzat mélységesen sajnálja a döbbenetes visszaélést.

Az egyik áldozat azonban – aki elmondása szerint többször is visszaélést szenvedett el 1976 és 1979 között kerületi gyermekotthonokban – fogadkozott: addig folytatja küzdelmét, amíg az elkövetők nevét nyilvánosságra nem hozzák.

A többéves vizsgálat azután indult, hogy kiderült: a BBC közszolgálati televízió egyik legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011-ben elhunyt Jimmy Savile évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyerekek sérelmére.

A bizottság a gyermekvédelmi hiányosságokat vizsgálja több területen, köztük az egyházi fenntartású iskolákban, a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében és az interneten is, következő jelentését várhatóan jövőre teszi közzé.

Rovatok