Index Vakbarát Hírportál

Hidegháborús hangulat az olimpián

2021. július 27., kedd 20:23

Alig kezdődtek el a tokiói nyári olimpiai játékok, azonnal hidegháborús színezetet kapott a rangos sportesemény. Kína farkasharcos diplomatái a Twitteren indítottak támadást, amerikai képviselők pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál jelentgetik fel Pekinget.

Bár az olimpia hagyományosan a béke ünnepe, a világra nehezedő hidegháborús hangulat a nyári játékokat is megmérgezi. Már az éremtáblázat is rezonál a nagyhatalmi versengésre, a pillanatnyi állás szerint ugyanis a házigazda Japán után a második helyen az Egyesült Államok áll, Kínát megelőzve.

A South China Morning Post írt a játékok politikai vonatkozásáról, cikkük szerint az Egyesült Államok esélyes a legtöbb érem begyűjtésére, Kína pedig az összesítésben a második helyért küzd. A hongkongi hírportál arra emlékeztet, hogy a 2016-os riói játékokon Kína a harmadik helyre csúszott vissza, miután azt megelőzően, a pekingi olimpia házigazdájaként az első helyen végzett. Mivel az elmúlt öt év tele volt a két nagyhatalom közötti konfliktusokkal, a SCMP szerint a második helyezés most fontos presztízskérdés Peking számára. Ahogyan az Egyesült Államok számára fontos cél, hogy Tokióban a lehető legtöbb ponttal verje kelet-ázsiai kihívóját.

Bár a hivatalos fronton a felek tiszteletben tartják a játékszabályokat, az elmúlt napokban felszínre törtek a konfliktusok. Kína keményvonalas, úgynevezett farkasharcos diplomáciája kimutatta a foga fehérjét, célkeresztjükbe az angolszász sajtó került. Peking srí lankai nagykövetsége a Reuters hírügynökséget támadta a Twitteren, mivel szerintük szándékosan előnytelen fotóval illusztrálták olimpiai bajnok női súlyemelőjüket. Csihui Hou a hétvégén nyert aranyérmet, a kínai nagykövetség szerint az erről közölt tájékoztatás rosszindulatú volt.

A számtalan fotó közül a Reuters ezt választotta ki, amelyik azt mutatja, hogy milyen csúnyák. Ne helyezzék a politikát és az ideológiát a sport elé, majd nevezzék magukat független hírügynökségnek. Szégyentelen. Tiszteljék az olimpiát

– írta a poszt. A The Global Times angol nyelvű hírportál is foglalkozott az üggyel, szerintük a CNN is etikátlanul járt el. Szerintük ugyanis az amerikai hírportál azzal a címmel hozta le Jang Csinag kínai céllövő győzelmét, hogy „aranyérem Kínának (...) és még több koronavírusos fertőzés”. A cikk a CNN-en már nem elérhető, vélhetően azonban egy hírösszeállításról volt szó, amiben a kínai sportsikert együtt kezelték azzal a hírrel, hogy Nanking városában újra felütötte fejét a járvány. 

A kínai külügy tiltakozott az NBC hírcsatorna olimpiai műsora miatt is. A new york-i konzulátus azt sérelmezte, hogy a szerkesztőség egy bejátszott térképen nem jelezte Tajvant, illetve a dél-kínai tengeren követelt kínai területeket a Népköztársaság részeként. Tajvan egyébként az 1964-es tokiói olimpián még önálló államként szerepelt, 1979-ben azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is a Népköztársaságot ismerte el a kínai nép egyetlen képviselőjeként.

Válaszul a de facto független szigetország 1981-ben kapta meg a „Kínai Tajpej” (Chinese Taipei) megnevezést, így a tajvani sportolók külön zászló alatt vonulhatnak fel.

Miközben a kínai külügy kicsit túlbuzgóan kommentálja a sportesemény történéseit, a világ nyugati féltekén sem tétlenkednek az érintettek. Miközben szombaton az első mérkőzéseken izgult a világ, az Egyesült Államokban republikánus és demokrata képviselők együtt követelték a NOB-tól, hogy halasszák el a 2022-es téli olimpiát Kínában. A kezdeményezés nem újkeletű, Peking-ellenes képviselők régóta próbálják megtorpedózni a sporteseményt. A Hszingicsang-Ujgur Autonóm Tartományban elkövetett jogsértésre hivatkoznak, ahol kínai hatóságok tömegével tartják fogolytáborokban a szeparatizmussal vádolt muszlim lakosságot. 

(Borítókép: A kínai  Hou Csihuj a tokiói nyári olimpián 2021. július 24-én. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP)

Rovatok