Index Vakbarát Hírportál

Nyelvtanára szerint Zelenszkij sem beszéli kifogástalanul az ukránt

2021. július 27., kedd 15:00

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek nehezen ment az ukrán nyelv elsajátítása, ugyanis a környezetéből senki nem beszélte az államnyelvet. Az elnök még színészként kezdett ukránul tanulni, erről nyelvtanára, Olekszandr Avramenko beszélt.

A Kárpát.in.ua azt írja, hogy az ukrán politikus két évig tanulta a nyelvet, de nem rendszeresen. Többször hónapokig nem vett órákat, majd intenzív tanulásba kezdett. Volodimir Zelenszkij leginkább a könyvolvasással tartotta „edzésben a nyelvtudását”.

Tanára szerint Zelenszkij egyáltalán nem tervezte, hogy elnök lesz. Amikor felkérte, hogy tanítsa, a filmes szerepek miatt tette, ugyanis ukrán nyelvű filmekben is játszani akart. Felidézte, hogy addigra már elfogadták az ukránt államnyelvvé minősítő törvényt, amelynek kidolgozásában ő is részt vett. Ezért a pedagógus azt gondolta, hogy Zelenszkij nyelvtanulási ambíciója a médiában 2021-ben bevezetett nyelvi kvótákkal kapcsolatos, és csak később jött rá, hogy tanítványának nagyobb ívű, politikai tervei vannak.

Tanára elmondta: Volodimir Zelenszkij ukrán nyelvtudása messze nem tökéletes, ezért „dolgoznia és dolgoznia kell tudásának fejlesztésén”.

Rovatok