Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet kínos lobbibotrányba keveredett Skóciában

2021. július 29., csütörtök 14:48

Titokban lobbiztak II. Erzsébet brit királynő ügyvédei skót minisztereknél, hogy változtassanak meg egy környezetvédelmi törvénytervezetet oly módon, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzések ne érintsék az uralkodó birtokait – írja a Guardian.

Egészen pontosan azt szerették volna elérni, hogy a királynő mint Skócia legnagyobb földbirtokosainak egyike, ne legyen köteles támogatni a megújuló energiát használó épületek fűtésére szolgáló csővezetékek építését.

Az ügyvédek a mentességet a „királynő beleegyezéseként” ismert homályos jogszabály kihasználásával igyekeztek biztosítani öt hónapja, ami lehetővé teszi, hogy az uralkodó előre betekintést nyerhessen a tervezett jogszabályokba. Ezt a módszert állítólag már többször is bevetette az Egyesült Királyság uralkodója annak érdekében, hogy saját érdekeit vagy véleményét érvényesítse a brit törvényhozásban, elsősorban az 1960-as és 1980-as években.

Úgy tudni, a függetlenségi Nicola Sturgeon skót első miniszter kormánya sem adott érdemi magyarázatot a lobbitevékenységről, amikor feltették a kérdést a parlamentben, miért élvez kivételt a királynő a zöldenergia-törvény alól.

Az ügy mindenesetre elég kínosan érinti az uralkodói dinasztiát, tekintve, hogy a nyilvánosságban Károly herceg és fia, Vilmos herceg még a környezetvédelmi intézkedések és a bolygó megmentése mellett kampányolt, legalábbis retorikájuk erre utal.

Rovatok