Index Vakbarát Hírportál

A katari emír döntött: a helyiek választhatják meg a parlament egy részét

2021. július 29., csütörtök 16:26

A katariak októberben választják meg a 45 tagú Súra Tanács 30 tagját, a fennmaradó egyharmadot viszont továbbra is az emír nevezi ki.

A kinevezett és a választott tagoknak ugyanolyan jogaik és feladataik lesznek, beleértve a kormány általános politikájának és az emírség költségvetésének jóváhagyását, valamint a végrehajtó szervek feletti ellenőrzést.

A Katar Kormányzati Kommunikációs Hivatal (GCO) szerint a Súra Tanács választása fontos lépés a szélesebb alapon nyugvó állampolgári részvétel irányába, összhangban Tamim sejk elképzelésével.

Khalid bin Khalifa Al Thani sejk kormányfő, aki egyben belügyminiszter is, elmondta, hogy az országot 30 választási körzetre osztották fel, és minden körzetben egy jelöltet választanak. A jelölteknek katari származásúnak és 30 évesnél idősebbnek kell lenniük.

Katarban, ahol már zajlanak önkormányzati választások, minden politikai pártot betiltottak. A 2003-as népszavazáson a katariak új alkotmányt fogadtak el, amely részleges tanácsi választásokról rendelkezett.

Az elmúlt hónapokban Katar az alkotmányos eljárások és a jogalkotási eszközök, köztük a választási törvény kidolgozásán dolgozott.

A bennszülött katariak a nagyjából 2,7 millió lakos mintegy 10 százalékát teszik ki, a többség ugyanis külföldi munkavállaló. Emellett az új törvény kimondja, hogy azok a 18. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak, akiknek már a nagyapjuk is Katarban született.

Rovatok