Index Vakbarát Hírportál

Macron zokon vette, hogy Hitlerként ábrázolták

2021. július 29., csütörtök 15:52

Beperelte annak a hirdetőtáblának a tulajdonosát Emmanuel Macron francia elnök, amin Adolf Hitlerként ábrázolták a koronavírus-járvány miatti korlátozások elleni tiltakozás címén. 

Szóval Macroniában kifigurázhatjuk a próféta seggét, mert az szatíra, de az már istenkáromlás, ha az elnököt diktátorként ábrázoljuk

– tette fel a csavaros kérdést Michek-Ange Flori, a szóban forgó hirdetőtábla tulajdonosa.

A képen Macront náci egyenruhában ábrázolják, mellette a pártszövetségének nevéből, a La République En Marche-ból (A Köztársaság Lendületben) kirakott horogkereszt, azzal a szöveggel: „Engedelmeskedj, oltakozz".

Franciaországban 2013-ban vonták vissza a büntető törvénykönyv passzusát, amely kriminalizálta a köztársaság elnökének megsértését. Mindazonáltal a francia államfő, mint bármely másik állampolgár, Justiciához fordulhat, ha rágalmazva, vagy sértve érzi magát. 

Az egyébként 400 hirdetőtáblával bíró Flori szerint a poszternek az volt a célja, hogy „kérdőre vonja a francia demokráciát, ahol a közvélemény kihagyásával hozzák a döntéseket" – írja a Euronews.  

A „diktatúrázás" a járványügyi korlátozások miatt nem új keletű dolog, több nyugati országban is mantrává vált, ahogy az oltásellenességnek a zsidók náci üldözésével való összemosása. Ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy tiltakozók Dávid-csillagot viselnek

Rovatok