Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelnek nem tetszik, ahogy a kormány beosztaná az uniós forrásokat

2021. július 30., péntek 15:46 | aznap frissítve

A Népszava értesülései szerint késhet a normál hétéves uniós költségvetés magyar forrásainak felhasználása, ugyanis a kormány leghamarabb ősszel nyújthatja be az ehhez szükséges partnerségi megállapodást. Ezt június 30. óta bármikor megtehette volna, mostanáig azonban nem történt meg – teszi hozzá a lap.

A partnerségi megállapodás részletesen tartalmazza, hogy a tagállamok milyen formában szeretnék felhasználni a hét év során nekik járó pénzeket, vagyis milyen területekre milyen szempontok szerint költenének.

A Népszava úgy tudja, az erről folyó viták a kormány és az Európai Bizottság között elhúzódtak, ráadásul nagyon komoly kérdésekben állnak nagyon messze az álláspontok egymástól. Az EB kevesli azt a pénzt, amit a kormány a képzésre, humánerőforrás-fejlesztésre költene, azonban túlzottan nagynak tartja az infrastruktúra-fejlesztésre, elsősorban az út- és vasútépítésre fordítani kívánt összeget.

A lap azt írja, hogy a kormány honlapján elérhető, 35 oldalas, Magyarország partnerségi megállapodása a 2021–2027 időszakra vonatkozó kohéziós források felhasználásáról című koncepció kevés konkrétumot árul el az Orbán-kabinet hétéves elképzeléseiről: mire mennyi pénzt fordítana a kormány.

A Népszava emlékeztet rá, hogy nem csak a hétéves uniós költségvetés pénzeinek átutalása csúszhat, hanem – ahogy azt az Index is megírta – a koronavírus gazdasági kárait enyhíteni célzó helyreállítási alap forrásainak a lehívása is késik a kormány és az Európai Bizottság (EB) vitája miatt.

A kormány szerint rendben haladnak az egyeztetések

A Miniszterelnökség sajtóosztálya reagált a Népszava cikkében megjelent értesülésekre, közölték: „A partnerségi megállapodás és az operatív programok Európai Bizottsággal való egyeztetése az eredeti ütemtervnek megfelelően rendben halad, elfogadásukra még ebben az évben sor kerülhet.”

Azt is írták, mivel egy hétéves fejlesztési ciklus tervezése átfogó feladat, így természetes, hogy további tárgyalások várhatók a nyitott kérdésekről a hivatalos értékelést megelőzően.

Amennyiben a partnerségi megállapodás és az operatív programok értékelése szakmai alapon történik, nem várható az egyeztetések elhúzódása. A 2021–2027-es fejlesztési ciklus új felhívásainak megjelentetése a tárgyalásokkal párhuzamosan folyamatos, a tárgyalások nem okozhatják az indokolt fejlesztések késedelmét. Az új időszak első jelentős pályázata július 12-vel nyílt meg, amelyen kétszázmilliárd forintot biztosítottunk a hazai kis- és középvállalkozásoknak. Bízunk benne, hogy a partnerségi megállapodás és az operatív programok Brüsszel általi értékelése nem válik politikai játszmák eszközévé a helyreállítási tervhez hasonlóan

– olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Rovatok