Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormányfő is támogatásáról biztosította a belarusz atlétát

2021. augusztus 2., hétfő 21:58

Lengyelország hétfőn megadta a vízumot Kriszcina Cimanovszkaja belarusz futónak, ugyanis tartani lehet attól hogy veszélyben van a biztonsága – írta meg a The Washington Post.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, szükség esetén a sportkarrier folytatását biztosítják a futónőnek.

A belarusz szolgálatok által Japán területén elkövetett agresszió ellen a nemzetközi közösségnek határozottan tiltakoznia kell, különös tekintettel arra, hogy az agresszióra

béke és a fair play jelképének számító olimpia idején került sor,

– áll Morawiecki bejegyzésében.

A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális, örökségvédelmi és sportminiszter, Piotr Glinski a Twitteren bejelentette: érkezése után Cimanouszkaja számára „megfelelő lakhatási feltételeket” biztosítanak, valamint biztosítják pályája folytatását az egyik lengyelországi sportközpontban.

A sportolót csapatának vezetői vasárnap erőszakkal a tokiói repülőtérre szállítottak, és soron kívül haza akartak küldeni. Ennek közvetlen oka az volt, hogy a sportoló kritizálta azt, hogy a sportvezetők hogyan irányítják a csapatot, ami után a kormányzat által irányított Belarusz média negatív kampányt indított ellene.   

A 200 méteres síkfutásra benevezett sportoló azt tette szóvá egy Instagram-posztban, hogy a csapat vezetői el akarták indítani a 4x400 méteres női váltón is, amit életében egyszer sem gyakorolt.

Közvetlenül ezután

erőszakkal kivitték a repülőtérre,

ahol ahelyett hogy felszállt volna a gépre, a helyi rendőrség segítségét kérte, majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult.  

Az ellene indult televíziós kampány annyira durva, ami alapján egyértelmű, hogy élete veszélyben lenne Belaruszban – nyilatkozta Alexander Opeikin, egy, a sportolónak segítséget nyújtó aktivista szervezet szóvivője az AP hírügynökségnek adott interjújában. 

Cimanovszkaja férje, Arseni Zdanevics közben a Russian Sport Expressnek megerősítette, hogy gyermekükkel együtt ő is elhagyta Belaruszt, és Ukrajnába távozott a biztosra vehető atrocitások miatt. 

A sportoló, miután Marcin Pridac, lengyel külügyminiszter-helyettes megerősítette a politikai menedékjog megadását,

a tokiói lengyel nagykövetségre ment, és valószínűleg azóta is ott tartózkodik.

Cimanovszkaja szerdán fog megérkezni Varsóba. 

A cseh külügyminiszter, Jakub Kulhanek szintén azt nyilatkozta, hogy a Cseh Köztársaság is megadja neki a menekültstátuszt. 

Rovatok