Index Vakbarát Hírportál

Az esőzések miatt veszélyben a Black Friday leárazások

2021. augusztus 3., kedd 14:46

A 2021-es ünnepi vásárlási szezont beárnyékolhatják a közelmúltban Európában és Kínában történt katasztrofális áradások, amelyek lassítják a nemzetközi áruszállítást és megnehezítik a globális ellátási láncok működését.

A katasztrófák mindkét régióban súlyos károkat okoztak az áruk és nyersanyagok szállítására használt vasutakban, úthálózatokban, létesítményekben és raktárakban.

Az emiatt keletkezett késések, csúszások dominószerű hatást váltanak ki, hiszen késnek az áruk előállításához szükséges nyersanyagok szállításával, ennek értelmében azokból később lesznek eladható termékek, ráadásul még az áruszállítás is akadozik. Mindez pedig hetekre vagy akár hónapokra is megzavarhatja a globális ellátási láncokat.

Mint ismeretes, Az áruszállítást idén már megakasztotta az általános konténerhiány, a Szuezi-csatornában hetekre megrekedt hajó, illetve a dél-kínai hajózási csomópontokban leállásokat és késéseket okozó koronavírus-fertőzések miatti zárlatok sokasága.

Pawan Joshi, az E2open, az ellátási láncok tevékenységét összehangoló szoftvereket gyártó cég ügyvezető alelnöke szerint elképzelhető, hogy a Black Friday leárazásoknál idén kevesebb akcióval, kisebb kedvezményekkel és még akár áremelkedéssel is számolnunk kell.

Ezenkívül az árvizek az autóipart is nehéz helyzetbe hozták, mert ott már most érezhető a hiány a félvezetőkből.

Noha a legtöbb főútvonalat sikerült megtisztítani, a károk mértéke miatt az ipar néhány területén a gyártás valószínűleg nem fog tudni gyorsan újraindulni, ami viszont hatással lesz a kibocsátott áruk mennyiségére. 

Tekintettel arra, hogy néhány vállalat már előre figyelmeztetett a lehetséges profitvesztésre, sőt voltak, akik vis majorra hivatkoztak, az árvizek elhúzódó hatásai valószínűleg még hetekig nyomás alatt tartják az ellátási láncokat.

Az áradások a rézellátást is megzavarhatják, amelyet az elektronikától az elektromos járművekig számos termékekben használnak. A réz ára a múlt héten kilőtt – elsősorban az ellátási aggodalmak miatt –, és a réz iránti kereslet csak növekedni fog, hiszen újjá kell építeni az áradásokban megrongálódott közép-kínai régió infrastruktúráját. Honan tartomány egyébként az egyik legjelentősebb kínai rézkitermelő térség.

Rovatok