Index Vakbarát Hírportál

Lengyel civil szervezet gyűjt aláírásokat a melegellenes magyar szabályozás védelmében

2021. augusztus 3., kedd 15:19

Aláírásgyűjtést indított egy lengyelországi civil szervezet a magyar gyermekvédelmi törvény (vagyis a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás – a szerk.) támogatására − írja az MTI. Az aláírásgyűjtést a lengyel életvédő társaság, az Élet és Család Alapítvány (Fundacja Zycie i Rodzina) kezdeményezte. 

Az alapítvány a varsói magyar nagykövetnek címzett petícióban megállapítja: a június közepén elfogadott magyar szabályozásra „az LMBTQ-körök, valamint az őket támogató kormányok”, az Európai Unió és a média „a magyar kormány elleni kíméletlen kampánnyal” reagált.

A múlt héten kezdődött, folyamatban lévő akciót keddig több mint négy és fél ezren támogatták aláírásukkal.

Az aláírók támogatásukat fejezik ki a magyar kormányzatnak, és azt kérik, hogy ne hátráljon meg „az LMBTQ-lobbi” nyomásgyakorlása előtt. Reményüket fejezik ki, hogy Lengyelországban is lehetőség nyílik majd a magyarországihoz hasonló szabályozás bevezetésére.

A petíciót a konzervatív média honlapjain terjesztik. A DoRzeczy főszerkesztője, Pawel Lisicki júniusi, Orbán bölcs lépése című kommentárjában „valódi áttörésnek és a bátorság megnyilvánulásának” nevezte a magyar szabályozást. „A nyugat-európai országokban egyre határozottabb a baloldali és liberális ideológia túlsúlya, annál fontosabb, hogy akadnak politikusok, akik képesek szembeszállni ezzel az irányzattal” − áll a cikkben.

Az ilyen politikusok nem a kívülről befogadott, betanult szlogeneket ismételgető bábuk és papagájok szerepében lépnek fel a történelem színpadán, hanem erős jellemről tesznek tanúságot (...), védik az alapvető értékeket és elveket

− írta Lisicki. Hozzátette, hogy ő maga éppen ezért üdvözli, hogy a magyar Országgyűlés megszavazta az Orbán Viktor vezette Fidesz által beterjesztett szabályozást.

A szabályozást június 15-én fogadták el a Jobbik és a Fidesz támogatásával. Egyik módosításként a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt változtatták meg, mégpedig úgy, hogy 

tilos lesz olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti.

Utóbbi elfogadása azt jelenti, hogy a magyarországi iskolákban korlátozzák a felvilágosító foglalkozások témakörét. Ezeket a foglalkozásokat ráadásul csak olyasvalaki vagy olyan szervezet tarthatja, akit és amelyet jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásban vesz. Végrehajtási rendelet híján nem világos az sem, hogy mi számít öncélú ábrázolásnak.

Az Európai Bizottság a szabályozás miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a szabályozás egyes rendelkezései miatt.

Rovatok