Index Vakbarát Hírportál

Újabb képek a tragikus csehországi vonatbalesetről

2021. augusztus 4., szerda 21:24 | aznap frissítve

Ketten meghaltak és mintegy negyvenen megsérültek, amikor egy Németországból érkező expresszvonat összeütközött egy regionális gyorsvonattal a cseh határ melletti Domažlice  közelében. Hét sérült állapota továbbra is válságos – jelentette a cseh hírtelevízió.

A cseh és a német hatóságok szorosan együttműködtek a mentésben. A szerencsétlenség helyszínére mindkét országból számos mentőkocsi és négy mentőhelikopter is érkezett. 

A prágai közlekedési és ipari miniszter megszakította munkaprogramját, hogy a helyszínre utazzon. Karel Havlíček szerint a baleset oka az lehetett, hogy a München felől érkező szerelvény nem állt meg a továbbhaladást tiltó piros lámpánál.

Csehországban az utóbbi időben több hasonló vonatbaleset is történt, általában egy-két halottal és tucatnyi sérülttel. A szerencsétlenséget minden esetben emberi mulasztás okozta: a mozdonyvezetők figyelmen kívül hagyták a tilos jelzést. A prágai sajtó szerint az országban kevés a mozdonyvezető, közülük ráadásul sokan túlterheltek, mert a nagyobb kereset érdekében túlórákat vállalnak, gyakran szabálytalanul. A cseh vasutak vezetősége jelezte: felülvizsgálják a mozdonyvezetők munkáját szabályozó rendszert.

Rovatok