Index Vakbarát Hírportál

Mexikó bepereli a nagy amerikai fegyvergyártókat

2021. augusztus 5., csütörtök 17:44

A mexikói kormány pert indított néhány amerikai fegyvergyártó óriáscég ellen, azzal vádolva őket, hogy meggondolatlan üzleti gyakorlatuk vérontáshoz vezet.

A perben azt is állítják, hogy a fegyvergyártók tudatában voltak annak, hogy részesei az illegális fegyverkereskedelemnek, amely sok ember életét követelte.

Hivatalos mexikói közlés szerint akár tízmilliárd dolláros (háromezer milliárd forint) kártérítés is lehet a per tétje, amelyről bíróság dönt.

A kereset szerint a mexikói kormány azért lépett, hogy véget vessen annak a káros gyakorlatnak, amellyel a fegyvercégek aktívan elősegítik az illegális fegyverkereskedelmet, kiszolgálva a mexikói drogkartellek és más bűnözők igényeit.

A fegyvergyártók tudatában vannak annak, hogy termékeikkel kereskednek, és azokat Mexikó polgári lakossága és hatóságai elleni tiltott tevékenységekre használják

– áll a közép-amerikai ország külügyminisztériumának perrel kapcsolatos dokumentumában.

Mexikóban szigorúan szabályozzák a fegyverek értékesítését, és legálisan csak egy, a fővárosban található katonai bázison lévő üzletben lehet vásárolni. Ennek eredményeként azok, akik fegyverhez akarnak jutni, gyakran az Egyesült Államokból szerzik be.

A mexikói vezetés szerint a bűnszervezetek több ezer pisztolyt, puskát, lőfegyvert és lőszert vásárolnak az amerikai üzletekben, az interneten és a fegyvervásárokon, és ezekkel később Mexikóban követnek el bűncselekményeket.

Az amerikai Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda megállapította, hogy a 2014 és 2018 között Mexikóban lefoglalt és eredet-visszakeresésre benyújtott lőfegyverek hetven százaléka az Egyesült Államokból származott.

Csak 2019-ben több mint 17 ezer, mexikóban elkövetett gyilkosságot hoztak összefüggésbe a csempészett fegyverekkel.

Mexikói tisztviselők hangsúlyozták, hogy a per nem az amerikai kormány ellen irányul. Marcelo Ebrard külügyminiszter úgy vélte, hogy a Biden-adminisztráció partner a mexikói illegális fegyverkereskedelem visszaszorításában.

(Borítókép:  Daniel Acker / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok