Index Vakbarát Hírportál

Ombudsman: költözzön el Ukrajnából, akinek nem tetszik a nyelvtörvény

2021. augusztus 6., péntek 17:46

Költözzön más országba az, akinek nem felel meg Ukrajna vagy az ukrán nyelvtörvény – tanácsolta Tarasz Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos pénteken az egyik kijevi televízió műsorában.

Az ombudsman hangsúlyozta, hogy az ukrán állampolgároknak tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányt, a törvényeket és az ukrán népet. A hír kapcsán az UNIAN kijevi hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában egy államnyelv van: az ukrán.

Az állami vezetésben azután kezdték aktívabban védelmezni az ukrán nyelvet, hogy Oroszország az Ukrajnában élő orosz ajkú lakosság védelmének ürügyén 2014-ben magához csatolta a Krím félszigetet és fegyveres konfliktust szított a Donyec-medencében.

A kijevi parlament 2019-ben fogadta el az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen többek között a kárpátaljai magyar szervezetek is hevesen tiltakoztak, mert szerintük felszámolja a kisebbségek minden anyanyelvi jogát. 

A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát.

A jogszabály egyes rendelkezései rögtön hatályba léptek, másokét későbbre halasztották. Január 16-án lépett életbe például a szolgáltatói szférára vonatkozó rendelkezés. Ez előírja, hogy az alkalmazottak kötelesek az államnyelven megszólítani a látogatókat, át kell térniük viszont más nyelvre, ha azt az ügyfél kéri.

Július 16-án a kulturális szférára vonatkozó normák léptek életbe. Ezek szerint szinte minden kulturális rendezvényt ukrán nyelven kell lebonyolítani. Egyebek mellett az idegen nyelvű színházi előadásokat is le kell fordítani ukránra feliratozással vagy tolmácsolással. Ugyanettől a dátumtól kezdve az állami hivatalnokoknak és az ukrán állampolgárságot kérelmezőknek is vizsgát kell tenniük ukrán nyelvből.

Rovatok