Index Vakbarát Hírportál

Kisebbségi kormányt alakít a Van Ilyen Nép

2021. augusztus 7., szombat 09:51

A júliusi bulgáriai választásokat megnyerő Van Ilyen Nép (ITN) elitellenes párt bejelentette, hogy kisebbségi kormányt alakít – adta hírül az MTI. Hírügynökségek szerint ugyanakkor kétséges, hogy a parlament bizalmat ad-e az új kabinetnek.

Rumen Radev államfő július végén ismét a párt miniszterelnök-jelöltjét, ezúttal Plamen Nikolovot bízta meg kormányalakítással. A hónap közepén egyszer már kudarcba fulladt a parlamentben legerősebb párt próbálkozása, akkor még Nikolaj Vaszilev vezetésével.

Az ITN 65 helyet szerzett a 240 fős törvényhozásban. Nikolov meg akarta szerezni két kisebb, szintén korrupcióellenes párt támogatását, de politikai megállapodást nem volt hajlandó kötni velük és miniszteri posztot sem ajánlott fel nekik. Egyelőre csak a szocialisták jelezték, hogy támogatnák az ITN kisebbségi kormányát.

Nikolov pénteken benyújtotta az államfőnek kormánya névsorát. A parlament várhatóan szerdán szavaz róla.

Ha sikerül Nikolovnak kormányt alakítani, nem biztos, hogy hosszú életű lesz. Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy ősszel, amikor Bulgáriában megválasztják az elnököt, újabb parlamenti választásokat is kell tartani.

Rovatok