Index Vakbarát Hírportál

Elönti a víz Velencét, hőség gyötri Szicíliát

2021. augusztus 8., vasárnap 19:55

Északon árvíz és földcsuszamlás, délen erdőtüzek sújtják továbbra is Olaszországot – adta hírül az MTI.

Dél-Tirol tartományban 8,7 centiméternyi eső esett egy nap alatt, elárasztva több utat és a házak alsó szintjeit. Az esőzések miatt Velencében a csatornák vízszintje szombat este elérte a kritikus egyméteres szintet. Ez az az mérték, amikor a lagúnák városának legalacsonyabban fekvő pontját, a Szent Márk teret elönti a víz.

Augusztusban az áradás igen ritka jelenség Velencében, még soha nem történt meg, hogy ebben a nyári hónapban elérje az egy métert a vízszint.

A Comói-tó is kilépett medréből Como városánál, utcákat öntve el. A meteorológiai előrejelzések arról szólnak, hogy a következő napokban is várható sok eső a térségben.

Az ország déli részén ezzel szemben az erdőtüzek egyre inkább fenyegetik a mezőgazdasági és a természetvédelmi területeket, amelyeket a szárazság már egyébként is sújtott. Több ezer hektárnyi erdő, legelő, olaj- és gyümölcsfaültetvény égett már le. A kilátások ebben a térségben sem jók, mert újabb hőhullám várható. Szicília és Szardínia szigetén kedden és szerdán akár 45 Celsius-fokos hőmérsékletre is számítani kell.

Rovatok