Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben az amerikai élelmiszer-ellátás

2021. augusztus 10., kedd 19:26

Kalifornia központi völgyében manapság a víz utáni kutatás határozza meg a gazdák mindennapjait, méghozzá olyan szinten, hogy az még az ország élelmiszer-ellátását is érzékenyen érintheti. A helyiek elkeseredetten nézik, ahogyan a szárazság miatt egykoron virágzó földjeik kiszáradt, poros területekké válnak. Az USA nyugati fele, beleértve Kaliforniát is, évek óta szenved a szükségesnél kevesebb csapadéktól és a szokatlanul száraz telektől.

A helyzetre való tekintettel a szövetségi állam, illetve a helyi vezetők úgy döntöttek, hogy a városban élők és a vadállatok vízigényeit szem előtt tartva 

a gazdák eddigi direkt vízellátását megszüntetik.

A farmerekből a lépés dühöt és megrökönyödést váltott ki. A farmok közötti poros utak mentén sorra jelentek meg a nagy plakátok: Mentsük meg Kalifornia vizét! felirattal.

A termelők arra is panaszkodnak, hogy az állam kormányzója rengeteg értelmetlen szigorítást hozott, aminek eredményeként már nem tudják vállalt feladatukat sem teljesíteni, nevezetesen hogy ellássák az amerikai áruházaknak. Egy 28 éves, negyedik generációs gazda, aki egyben takarmánykereskedő is, azt meséli, hogy csak az elmúlt héten két kútja száradt ki. Ennek eredménye az lett, hogy nyolcszáz hektárnyi lucernása elszáradt. Azt mondja:

A rossz szakmapolitikai döntések az éhezésbe kergetnek minket és velünk együtt a világ egy jelentős részét.

A vezetők pedig, úgy tűnik, nem értik a dolgot. A klímaválságra hivatkozva sorra hoznak erősen vitatható döntéseket. A múlt héten például olyan helyi törvényt fogadtak el, amely megtiltja a farmereknek, hogy öntözési céllal patakokat vagy kisebb folyamokat térítsenek el. Ez pedig arra kényszeríti a gazdákat, hogy maguk fúrassanak kutakat, több ezer dolláros költséggel. Viszont az intenzív használat miatt ezek jelentős része is kiszárad.

A helyzet reménytelen – mondja egy másik gazda, aki nyolchektáros földjének a felét öntözte eddig fúrt kútból, amely azonban kiszáradt, így a terményei gyakorlatilag megfőttek a perzselő napon. Most már hetek óta egy kútfúró brigádra vár, akik csak ígérgetnek, hiszen olyan sok a megrendelésük, hogy nem győzik a munkát. Viszont ha a helyzet nem változik, azt az USA élelmezése sínyli meg a nem is olyan távoli jövőben.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok