Index Vakbarát Hírportál

Egy afrikai keresztény szektánál történt leánygyerek halála borzolja a kedélyeket

2021. augusztus 10., kedd 14:41

Az ENSZ elítélte a gyermekházasság gyakorlatát Zimbabwében, miután egy 14 éves lány a szülést követően meghalt egy templomi szentélyben.

Az eset felháborodást váltott ki a helyiek és a jogvédők körében, és elégedetlenségüket fejezték ki a gyermekházasságok gyakorlatával kapcsolatban a zimbabwei apostoli egyházaknál, amelyek a poligámiát is engedélyezik.

A kormány szemet huny a gyermekházasságok gyakorlata felett. Zimbabwében kétféle házassági törvény van érvényben, a hivatalos házasságot előíró törvény és a szokásjog alapján kötött házasságokról szóló törvény. Ugyanakkor egyik sem határozza meg a házasságkötés legalacsonyabb életkorát, sőt a szokásjog lehetővé teszi még a többnejűséget is.

Gyermekházasság

A Save the Children jótékonysági szervezet új jelentése szerint a világjárvány miatt idén 500 ezerrel több lányt fenyeget, hogy gyermekházasságba kényszerítik, és ez megtörheti azt a 25 éve tartó kedvező folyamatot, amely során a gyermekházasságok száma csökkent.

A járvány kitörése előtt évente 12 millió lány házasodott meg, most a szervezet arra figyelmeztet, hogy a következő öt évben akár 2,5 millióval több lányt fenyegethet a gyermekházasság veszélye. Becslések szerint a járvány okozta gazdasági károk nyomán mintegy 117 millió gyermek kerülhet szegénysorba, így közülük sokan kénytelenek lesznek dolgozni és segíteni családjuk eltartásában.

Egy új házassági törvényjavaslat összehangolná az eddigi jogszabályokat az afrikai államban. Ennek nyomán tilos lenne a 18 év alattiak házasságkötése és a kiskorúak házasságában résztvevők, szervezők büntetőjogi felelősségét is felveti.

Az ENSZ zimbabwei képviseletének közleménye szerint aggodalommal veszik tudomásul és határozottan elítélik az ország keleti részén fekvő Marange tartománybeli 14 éves lány, Memory Machaya halálát. Zimbabwéban minden harmadik lányt férjhez adnak, mielőtt betöltené a 18. életévét - közölte az ENSZ képviselet.

A rendőrség és az ország nemek közötti esélyegyenlőséget felügyelő állami szerve jelezte, hogy kivizsgálják a lány halálát és temetésének körülményeit. 

A helyi média arról számolt be, hogy a lány a múlt hónapban halt meg, de az ügyre csak egy hete derült fény, miután a feldühödött rokonok, akiket a templom biztonsági őrei megakadályoztak abban, hogy részt vegyenek a temetésén, elmondták történetüket a sajtónak.

A zimbabwei apostoli egyházak, amelyek egyfajta keresztény szektaként működnek, elutasítják a kórházakat és a modern orvoslást. Ezzel együtt több millió hívet vonzanak olyan ígéretekkel, hogy meggyógyítják a betegségeket és megszabadítják az embereket a szegénységtől. Egy ilyen szekta templomában halt meg a 14 éves lány, szerencsére egy hónapos újszülöttje jól van. 

(Borítókép: Egy lány, akit a gyermekházasság elől menekítettek meg. Nem Zimbabwe az egyetlen hely, ahol gyermekházasságok zajlanak. Ez a felvétel Kenyában készült. Fotó: Marvi Lacar / Getty Images)

Rovatok