Index Vakbarát Hírportál

A tömegközlekedő utasokkal szállíttatnák házhoz a rendeléseket

2021. augusztus 11., szerda 15:13

Bécs közlekedési vállalata, a Wiener Linien és a Fraunhofer Austria azt vizsgálja, hogy meg tudná-e oldani az utasaival az interneten rendelt csomagok házhoz szállítását. A megvalósíthatósági tanulmány 2022 márciusára készül el, addig is vállalkozó kedvű tömegközlekedők jelentkezését várják, akik szívesen futárkodnának munkába menet vagy onnan jövet – tájékoztat róla Bécs Város Külképviseleti Irodája. 

Az osztrák fővárosban kiszámolták, hogy a bécsiek évente 96 millió csomagot rendelnek az interneten, és ez a szám folyamatosan emelkedik, azonban 

a házhoz szállítás miatt keletkező üvegházhatású gázok egyötödét meg lehetne spórolni, ha a csomagokat közösségi közlekedéssel szállítanák.

A település közlekedési cégei jelenleg azt vizsgálják, hogy alkalmazni tudnák-e az utasaikat futárként, akik amúgy is rendszeresen utaznak a vállalatok járművein. 

A terv az, hogy egy alkalmazás elemezné, hogy a futárnak jelentkezők milyen útvonalon mozognak naponta, és jelezné, hogy mely csomagok várnak ezen a vonalon kiszállításra.

Az alkalmi futárok a megállóknál lévő csomagpontoknál vehetnék fel a szállítandó árut, és oda is kézbesítenék.

Több millióan használják naponta a közösségi közlekedést Bécsben, ha ezeknek az utasoknak csak egy csekély százaléka szállítana csomagot, máris nagy mennyiségű károsanyag-kibocsátástól lehetne a várost megszabadítani.

Számos tényezőt vizsgálnak a hatástanulmányban, például azt, hogy hova lenne érdemes telepíteni a csomagpontokat, mekkora legyen a csomagok maximális mérete, milyen tényezők (pl. csúcsidő) korlátozzák a szállítást stb. A futárkodni vágyók jelentkezését két hónapig várják az alábbi linken: https://de.research.net/r/kep-train-umfrage.

Rovatok