Index Vakbarát Hírportál

Újabb korrupcióellenes tisztogatás vette kezdetét Szaúd-Arábiában

2021. augusztus 11., szerda 08:56

Több mint kétszáz kormányzati alkalmazottat vett őrizetbe Szaúd-Arábiában a Mohamed bin Szalmán trónörökös által felügyelt korrupcióellenes hatóság egy tucat minisztériumban véghezvitt, legutóbbi tisztogatása során.

Az országos korrupcióellenes bizottság (Nazaha) tájékoztatása szerint 207 személyről van szó, bár kilétüket, illetve őrizetbe vételük idejét nem tették közzé.

A trónörökös korrupció elleni kampánya 2017 végén vette kezdetét, amivel sikerült bebetonoznia hatalmát, ezenkívül 106 milliárd dollárnak megfelelő összeget foglalt le az államkincstár javára. Saját, kiterjedt rokonságából is akadtak, akik őrizetbe kerültek, és akiktől milliós összegeket koboztak el. Megfigyelők szerint Mohamed bin Szalmán Hszi Csin-ping kínai elnök 2013-ban elindított korrupcióellenes harcát idézően egyben ellenfeleivel is leszámolt a „tisztogatás" keretében.

A szaúdiak  egyébként régóta panaszkodnak a kormányzatban burjánzó korrupcióra és arra, hogy a hatalmi pozíciókban lévők elherdálják, illetve rosszul használják fel a közpénzeket – jegyzi meg az MTI.

A Nazaha szerint az újabb tisztogatási hullámban több mint 460 szaúdi állampolgár, illetve a szunnita királyságban letelepedett ember ellen indult vizsgálat, közülük azonban csak 207-et vettek őrizetbe korrupció, hatalmi visszaélés és csalás gyanújával. Ez utóbbi személyi körbe a nemzeti gárda, a védelmi, belügyi, egészségügyi és igazságügyi tárcák tisztségviselői is beletartoznak. Ellenük most büntetőeljárás indul.

A Nazaha áprilisban 176 embert őrizetbe vételét jelentette be szintén korrupció gyanújával.

Tavaly szeptemberben Szalmán bin Abdel-Azíz, Szaúd-Arábia uralkodója egy királyi rendelettel elmozdította a posztjáról a jemeni lázadók ellen vívott harcokat vezénylő Fahad bin Turki bin Abdel-Azíz tábornokot, és korrupciós vizsgálatot indított ellene. Vele együtt leváltották és vizsgálat alá helyezték a fiát, az al-Dzsúf északnyugati szaúd-arábiai régió eddigi helyettes kormányzóját is.

Mohamed bin Szalmán trónörökös 2017 novemberében indította el korrupcióellenes kampányát, amelynek első három hónapjában az Ál Szaúd uralkodócsaládot körülvevő üzleti és politikai elit számos tagját fogva tartották a rijádi Ritz-Carlton Hotelben. Köztük volt a globális befektetőként ismert Al-Valíd bin Talal herceg és Bakr Binladin építőipari mágnás is. Az akkor elfogottak közül többen is rácsok mögött végezték.

Rovatok