Index Vakbarát Hírportál

Menesztették a miniszterelnök-helyettest, összeomlott a lengyel kormánykoalíció

2021. augusztus 11., szerda 08:13

Összeomlott a lengyel kormánykoalíció, miután Mateusz Morawiecki kormányfő felmentette tisztségéből Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettest, a lengyel kormánykoalíció kisebbik tömörülésének, a Porozumienie (Egyetértés) pártnak a vezetőjét. 

Emelt fővel távozunk. Lemondásom az Egységes Jobboldal végét és a koalíció felbomlását jelenti 

– szögezte le Jaroslaw Gowin. Pártjának tíz képviselője van a lengyel parlament alsóházában (szejmben), távozásukkal pedig elveszítheti többségét a kormánykoalíció a törvényhozásban. A Zjednoczona Prawicának (Egységes Jobboldal) eddig 232 mandátuma volt a 460-ból. 

A koalíció legnagyobb pártjához, a Jog és Igazságossághoz (PiS) tartozó kormányfő és helyettese az alsóház egyik szerdai napirendi pontján, a médiatörvény tervezett módosításán különbözött össze, ami úgy változtatná meg a szabályokat, hogy – kritikusok szerint – az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyektől függő médiumok működését ellehetetlenítsék Lengyelországban. Magyarán megváltozna a külföldi részesedésű médiára vonatkozó működési engedély feltételrendszere. 

A törvénymódosításra ezért széles körben úgy tekintenek, mint ami az amerikai Discovery tulajdonában lévő, de hivatalosan Hollandiában bejegyzett Polish Television Holding BV nevű cég által felügyelt TNV24 hírcsatorna ellen irányul. A független hírcsatorna működési engedélye szeptember végén jár le, a kritikusok szerint a jobboldali kormány pedig annak akarja elejét venni, hogy ezt ne kapja meg jogszabályi feltételekre hivatkozva. 

Mateusz Morawiecki hangsúlyozza, a módosítási javaslat nem irányul semmilyen konkrét csatornaműködtető ellen, célja ugyanis kivédeni azokat a kockázatokat, amelyeket a lengyelországi média megszerzése jelentene például oroszországi vagy kínai cégek által.

Az Egyesült Államok szerint azonban az állítás messze áll az igazságtól. Több amerikai szenátor is hangot emelt a törvénymódosítás ellen, óva intették a lengyel politikusokat a sajtószabadság korlátozásától, érvelve a lehetséges negatív következményekkel is a lengyel–amerikai kapcsolatokban.

Mateusz Morawiecki a lengyel ellenzéket sem győzte meg, kedden több városban is tüntettek e TVN24-ért. Varsóban felszólalt Donald Tusk, az Európai Néppárt volt elnöke, aki július elején átvette a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) irányítását. 

Meg akarják szüntetni a független médiát, mivel tudatában vannak annak, hogy a legveszélyesebb ellenfelük az igazság

– mondta Donald Tusk. 

A „Szabad média, szabad emberek” jelszó alatt több lengyelországi civil szervezet által összehívott kisebb-nagyobb tüntetéseket más városokban is megtartották.

A PiS és az Egyetértés nem csak a jogszabályi változásban nem értett egyet, utóbbi tömörülés igazságtalannak találta a kormány adóprogramját, amely előbbi párt szerint emelné a nyugdíjakat és az egészségügyi támogatásokat, miközben csökkentené az alacsony és közepes jövedelműek adóterheit és segítené a fiatal családokat az otthonvásárlásban. Utóbbi párt viszont ellenzi az új szabályozást, mert, mint Jaroslaw Gowin fogalmazott:

Az Egységes Jobboldal kijelentette, hogy nem emelünk adót. A Mateusz Morawiecki miniszterelnök által bejelentett adótörvény-javaslat drasztikusan emelné nemcsak a vállalkozók, de minden vállalkozó szellemű ember, a középosztály adóterheit. 

A kormány adótervei, amellett hogy az egyéni vállalkozók életét nehezítené meg, a városi önkormányzatoktól is állami pénzeket vonna el. 

(MTI / Politico / Euronews)

Rovatok