Index Vakbarát Hírportál

Egy elhagyott tablet buktatta le az orosz zsoldoscsoportot

2021. augusztus 11., szerda 20:40 | aznap frissítve

A BBC brit közszolgálati médium szerdán közzétett oknyomozó riportjából kiderült, hogy sikerült feltárni a leginkább egy zsoldoscsoportra hasonlító Wagner orosz biztonsági cég működésének részleteit egy olyan tablet adatai alapján, melyet a líbiai harcmezőn hagytak hátra – adta hírül az MTI. 

Az ominózus készüléket a Wagner csoport egyik tagja hagyhatta el még 2020 tavaszán egy harci övezetben, Líbia nyugati részén. 

A Wagner csoportról – mely az ENSZ által támogatott líbiai egység kormánnyal szemben álló Halífa Haftar tábornok törekvéseit segítette – mindeddig kevés közvetlen információ állt rendelkezésre. 

A tableten fellelhető fájlokhoz, mint például a robbanószerkezetek használati útmutatóihoz vagy a felderítő drónok felvételeihez, könnyedén hozzá tudtak férni. Az egyik térképes alkalmazásban orosz feliratozású katonai térképeket is találtak a Tripolitól délre fekvő Ain Zara elhagyatott külvárosáról, ahol 2020 februárja és májusa között tevékenykedtek a Wagner csoport tagjai.

A fájlok alapján a tablet tulajdonosát nem tudták azonosítani, viszont kódnevekre sikerült rá bukkanniuk, amelyek feltehetően a Wagner csoport tagjaira utalhattak. A BBC munkatársainak sikerült is azonosítaniuk egy harcost a kódnevek, valamint egy ukrán önkéntesek által összeállított adatbázis és egy kiszivárgott ENSZ-jelentés összevetésével. 

A tableten fekete pontokkal az aknákat is jelzik Ain Zara lakónegyedeiben. 

Rovatok