Index Vakbarát Hírportál

Itt a vége, búcsúútra indul Angela Merkel

2021. augusztus 13., péntek 21:32

Augusztus 20-án Moszkvában Vlagyimir Putyinnal, augusztus 22-én Kijevben Volodimir Zelenszkijjel fog találkozni a német kancellár.

A Szabad Európa a Kreml honlapján vette észre a találkozóról szóló közleményt.

A felek a tervek szerint a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetéről, a különböző területeken folytatott együttműködés jövőjéről, illetve több nemzetközi és regionális ügyről fognak egyeztetni

– írták ebben. 

Tavaly január óta ez lesz Angela Merkel első útja Oroszországba, utána pedig augusztus 22-én Kijevbe fog ellátogatni.

A németek és oroszok közt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése óta feszült a kapcsolat, amin éppenséggel az sem segített, hogy 2019-ben Berlinben – a gyanú szerint az oroszok megrendelésére – meggyilkoltak egy grúz állampolgárt, valamint hogy az utóbbi években néhány alkalommal orosz hackerek hajthattak végre kibertámadást a németek ellen.

A két országnak viszont az Északi Áramlat-2 projekt miatt fontos együttműködnie. A mostani találkozón erről, valamint az afganisztáni helyzetről is esik majd néhány szó. Angela Merkelnek egyébként ez lesz az utolsó útja kancellárként, szeptember 26-án parlamenti választásokat tartanak Németországban, amelyen ő már nem indulni.

Rovatok