Index Vakbarát Hírportál

Több mint 700 ember halt meg a haiti földrengésben

2021. augusztus 15., vasárnap 17:03

A szombat esti, Haiti szigetének leginkább délnyugati részét sújtó, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés túlélői után kutatnak. A helyi polgári védelem vasárnapi közleménye szerint 724-re emelkedett az áldozatok száma a  szombaton hivatalosan bejelentett  304-hez képest – tudósít az MTI. 

A szombati erős földrengés leginkább a szigetország délnyugati részét sújtotta. A pusztítás mértékét még mindig nem sikerült pontosan felmérni.

Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt Petit Trou de Nippes település térségében, amely város a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található.

Haiti egyes partszakaszain 1-3 méteres hullámok alakultak ki az epicentrum közelében, ezért az amerikai figyelmeztető rendszer (US Tsunami Warning System) cunami figyelmeztetést adott ki, nem sokkal később azonban ezt hatályon kívül helyezték. A hatalmas rengés után már szombaton jelentős károkról és sérülésekről számoltak be, a jelentések szerint sok épület omlott össze – írja az Időkép.

Az Independent beszámolója szerint Ariel Henry, Haiti miniszterelnöke szombaton azt mondta, hogy a helyi kórházak – különösen Les Cayes városában – túlterheltek. 

Gondoskodnunk kell a sebesültek ellátásáról, azonban ezen felül az otthonaikat elveszítő, földönfutóvá válók részére élelmiszert és ideiglenes szálláshelyet kell biztosítanunk, valamint az erre rászorulóknak mentálhigiénés segítséget is nyújtani kell 

– nyilatkozta a természeti katasztrófa sújtotta szigetország kormányfője.

Oszaka Naomi, a női teniszezők világranglistájának második helyezettje pénzt ajánlott fel a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére.

A 23 éves japán játékos a Twitterén tudatta, hogy odaajándékozza a karibi országnak – ahol édesapja született – azt a nyereményt, amelyet a hétfőn rajtoló cincinnati tornán kap.

Fájó nézni, hogy mi történik Haitin. Nem szabad tétlenkednünk. A jövő héten részt veszek a tornán, és átadom a pénzdíjamat, hogy segítsek

– írta az eddig négy Grand Slam-tornán győztes Oszaka.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. Egy 2010-es földrengés az országot szinte teljesen elpusztította, 220 ezren haltak meg. Az akkori földrengés ugyan valamivel gyengébb volt, 7,0 erősségű, azonban az epicentruma jóval közelebb feküdt a közel egymilliós Port-au-Prince-hez, az ország fővárosához és egyben legnépesebb városához. 

Rovatok