Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Malajzia miniszterelnöke

2021. augusztus 16., hétfő 20:49

Benyújtotta lemondását hétfőn Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök, miután kormánya elvesztette parlamenti többségét. Muhyiddin Yassin továbbra is helyén marad ideiglenes jelleggel, amíg nem találnak utódot a helyére − írja az MTI.

A lemondott kormányfő televíziós beszédében védelmébe vette a hivatali idejében elért eredményeket, egyúttal azzal vádolta riválisait, hogy arra próbálják felhasználni a koronavírus-járványhelyzetet, hogy magához ragadják a hatalmat.

A miniszterelnökre az elmúlt hetekben erőteljes nyomást gyakoroltak, hogy lemondjon a járványkezelése miatt. A délkelet-ázsiai országban rekordokat dönt a koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálesetek és kórházi kezelések száma, dacára a három hónapos vesztegzárnak.

Abdullah malajziai király megerősítette, hogy Muhyiddin a helyén marad ügyvivő kormányfőként. Hozzátette, hogy nem tartja alkalmasnak a jelenlegi időszakot a parlamenti választások megtartására a járványhelyzet miatt. A délkelet-ázsiai országban a tervek szerint 2023 májusában tartanak legközelebb választásokat, Muhyiddin a múlt héten ezzel szemben azt mondta, hogy akár jövő júliusban megtarthatják.

Rovatok