Index Vakbarát Hírportál

Elegük van a nőknek, hogy csaknem 200 év után sem engedik be őket a klubba

2021. augusztus 17., kedd 21:31

A Garrick Clubot 1831-ben alapították színészek és „kifinomult férfiak” számára. Ez az utolsó klubok egyike Angliában, amely nem engedi be a nőket, ám hamarosan minden megváltozhat, miután több mint 300 ügyvéd – köztük Cherie Blair, a korábbi miniszterelnök, Tony Blair felesége – aláírt egy petíciót, hogy London egyik legrégebbi, uraknak szóló klubjába kezdjék el felvenni a nőket is – írja a france24.com.

Korábban több szavazást is kiírtak már a tagok között az üzletpolitika megváltoztatására, ám azok egyszer sem érték el a kétharmados többséget.

Az ügyvédek azzal érvelnek, hogy nemi alapon megkülönböztetik a nőket, akik így hátrányos helyzetbe kerülnek a kapcsolatépítés terén.

A Garrick Clubba járt egykor többek között Charles Dickens, míg manapság 1300 tagja van a klubnak, közöttük Benedict Cumberbatch színész, Michael Gove parlamenti képviselő, valamint számos ügyvéd és bíró.

A jogi pályán kevesebben vannak a nők Angliában és Walesben, 2020-as adatok szerint az ügyvédek 62 százaléka férfi.

Cherie Blair elárulta, hogy amikor ügyvédjelölt volt 1976-ban, nem mehetett be a klubba, míg a férjét, Tony Blairt beengedték vacsorázni, és felháborítónak tartja, hogy azóta sem történt előrelépés.

Ha egy apró klubról lenne szó, más lenne a helyzet, de ez egy intézmény London közepén politikusokkal, bírákkal, a szakmájuk csúcsán lévő emberekkel

– mondta Cherie Blair az AFP-nek még tavaly.

Rovatok