Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort konzervatív hősként szeretné beállítani a Fox riportere

2021. augusztus 18., szerda 11:09

A Fox News televízió riportere, Tucker Carlson azért jöhetett Budapestre, hogy konzervatív idolt csináljon Orbán Viktorból, és megmutassa a republikánusoknak, hogy mit tanulhatnak a magyar miniszterelnöktől – írja az amerikai Jacobin magazin. A véleménycikk szerint Carlson „Donald Trump kompetensebb verziójának” tekintheti Orbán Viktort, és általa szeretné bemutatni, hogy mit érhetnek el a republikánusok, ha ismét hatalomra kerülnek az Egyesült Államokban, és lemásolják az orbáni politikát.

A szerző úgy látja, az amerikai műsorvezető látogatása a magyar miniszterelnöknek is használt, hiszen Orbán Viktor ennek köszönhetően magára tudta irányítani a nemzetközi figyelmet, ezzel pedig növelni tudta befolyását az európai „szélsőjobboldali, identitárius” pártok között. Ami a céljait illeti, a lap arra a következtetésre jut, hogy

Orbán arra készül, hogy a tényleges vezetője legyen egy szélsőjobboldali populista internacionálénak.

Az írásban arra is felhívják a figyelmet, hogy Tucker Carlson magyarországi riportja több helyütt is valótlanságokat, ferdítéseket tartalmazott. A műsorvezető például elmondta, hogy Magyarországon ritkábbak az erőszakos bűncselekmények, mint az Egyesült Államokban, de azt már nem tette hozzá, hogy ugyanez a többi, liberális európai államra általában még inkább igaz, és ezekhez képest Magyarország egyáltalán nem áll jól.

A műsorvezető mindeközben nem ejtett szót a hajléktalanság mértékéről, a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatban felmerült aggodalmakat pedig egyenesen kifigurázta, valamint azt állította, hogy Magyarországon a média sokkal szabadabb, mint Amerikában.

Rovatok