Index Vakbarát Hírportál

A tálibok evolúciója az egész világot meglepte

2021. augusztus 19., csütörtök 05:59 | aznap frissítve

Tűpontos stratégia, pörgős diplomácia, elvetemült lélektani hadviselés. Miközben a világot meglepte a tálibok gyors győzelme Afganisztánban, elemzők már évek óta arra figyelmeztetnek: az iszlamisták messze meghaladták a kalasnyikovval hadonászó kecskepásztor-imidzset, mind katonai, mind politikai fronton rengeteget fejlődtek. Az Index szakértőket kérdezett a szervezet fejlődéséről, korlátairól és a tálib hatalom túlélési esélyeiről

A komplett világsajtót, a biztonságpolitikai szakértők többségét, de még Joe Bident is meglepte a tálibok gyors győzelme Afganisztánban. Az Egyesült Államok elnöke például még egy július 8-án tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszul azt közölte:

Az, hogy a talibán elfoglaljon mindent és az egész ország felett biztosítsa hatalmát, rendkívül valószínűtlen.

Egy hónappal később már a stratégiai szempontból fontos, északi területeket is megszerezték a fundamentalisták, augusztus 15-én pedig a fővárost. Adott tehát a kérdés, hogy mit tudnak a fundamentalisták, akik Afganisztán húsz évig tartó nyugati megszállása alatt, eredményesen rendezték soraikat.

Merénylőkből stratégák

A háború kitermelt egy generációt, akiknek már a NATO-val szemben kellett megküzdenie. Ez nyilván magával hozott egyfajta katonai fejlődést

– válaszolt az Index megkeresésére Csiki Varga Tamás. A Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa is elmondta, bár a tálibok győzelmére volt esély, arra kevesen fogadtak volna, hogy ilyen gyorsan visszaszerzik az országot.

A szaksajtó az elmúlt években már felfigyelt a tálibok katonai, hadművészeti fejlődésére. A Westpoint katonai akadémiához tartozó Modern Warfare Institute 2018-ban értekezett arról, hogy a fundamentalisták meghaladták a 90-es évek mudzsahedinek által alkalmazott, hagyományos gerilla hadviselést. A Helmand tartományban, 2011-ben vívott harcok NATO-beszámolói már kitértek arra, hogy a tálibok komplex manővereket hajtottak végre, a rajtaütések során a nyugati hadviselésben ismert taktikát alkalmaztak. 

Később éjszakai rajtaütéseket is sikeresen végrehajtottak, fenyegetve az Egyesült Államok és az afgán különleges erők alapelvét, miszerint az éjszakákat biztosítani kell.

„A talibán a hagyományos, villámháborús taktikát alkalmazva szerzi meg az ellenőrzést Afganisztán felett (...) Ezekben a műveletekben olyan katonai képességet mutattak meg, melyekben nagyban meghaladja ellenfeleit” – írta a Westpoint kiadványa. A szerző szerint ennek a képességnek az alapja az alapos kiképzés, amiben az iszlamisták különösen sokat fejlődtek az elmúlt két évtized alatt.

Pár nappal a kabuli kormány megdöntése előtt, hosszabb tanulmányban írt a tálibok katonai, politikai fejlődéséről a washingtoni székhelyű Atlantic Council is. A cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi gerillamódszerek helyett a tálibok az információs térben éppúgy sikeresek, mint a harcmezőn. A szerző szerint stratégiájuk az alábbi elemekből épült fel:

Nincs hadsereg zsold nélkül

Csiki Varga Tamás azonban hozzátette: a tálib sikerhez mindenekelőtt a másik oldalon elkövetett hibák kellettek. „Az elmúlt hónapokban már arról is érkeztek hírek, hogy még a biztonsági erőkben szolgáló fizetését sem folyósították” – folytatta a szakértő. Ráadásul az Egyesült Államok kihátrálásával minden gát elhárult a korrupció elől, erre utal, hogy Ashraf Ghani elnök állítólag több autónyi készpénzzel távozott az országból. Mindez aláásta a kormányba vetett bizalmat, Kabul elvesztette az emberek lojalitását.

Ha egy katona nem kap fizetés és nem érez lojalitást a kormány iránt, nem fog harcolni

– tette hozzá Csiki Varga Tamás. A tálibok így gyorsan nyomultak előre, városi harcokra nem is került sor. A szakértő kiemelte továbbá, hogy az ópiumtermesztésnek köszönhetően a táliboknak komoly gazdasági hátországuk volt.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint 2020-ra 37 százalékkal nőtt az Afganisztánban előállított ópium mennyisége. Ebből lehetett finanszírozni a háborút

– tette hozzá.

A mosolygós tálib

A következő nagy kérdés, hogy mit tesz a talibán a hatalommal. Afganisztán az 1990-es években az iszlamisták vezetése alatt állt, ami különösen sötét időszak volt az egyébként is nehéz sorsú ország számára. A fundamentalista iszlámot képviselő, saría vallásjogot alkalmazó államban egyebek mellett súlyosan korlátozták a nők jogait, hangszereket tiltottak be, kövezéssel, csonkítással büntették az elítélteket. A tálibok látszólag ezen a téren is fejlődnének, legalábbis kommunikációjuk erről győzködi az afgán népet és a külvilágot egyaránt. Bejárta a világhálót a vidámparkban körhintázó, dodgemező iszlamistákról készült felvétel, Csiki Varga Tamás szerint ez a cukiságkampány is a tálib PR része. „ Ennek nem dőlnék be. Egy év múlva tudjuk majd meg, hogy valóban finomodott-e a tálib rendszer” – folytatta a szakértő.

Kedden az iszlamisták több órás nemzetközi sajtótájékoztatót is tartottak. Ebben többek között megerősítették a háború utáni, általános amnesztiát, hangsúlyozták a nők jogainak biztosítását, a média részleges szabadságát.

Látványosan a populista vonalat erőltetik. Fontos számukra, hogy a lakosság körében népszerűek, a nemzetközi kapcsolatokban vállalhatók legyenek

– ezt már Novák-Varró Virág Afganisztán-szakértő mondta el az Index megkeresésére. A tálibok számára most válik igazán kiélezetté a helyzet, az ország egységének megtartása több szempontból is kihívást jelent. Novák-Varró Virág elmondta, a talibán nem egységes, centralizált szervezet, így aztán a sajtótájékoztatón elhangzott ígéretek megtartása is kérdéses.

A talibánnak van központi szervezete, a helyi, lokális tálib vezetők döntése azonban fontos. Erre utal, hogy a hatalomátvétel után előfordultak lefejezések, vagyis nem minden helyi vezető ért egyet az amnesztiával. Az afgán kultúrára egyébként is jellemző, hogy a központi kormányzat iránt csekélyebb a lojalitás. Az elmúlt húsz év, és a Gháni-kormány bukása is ezt mutatja: nem szeretik, ha Kabulból mondják meg a helyi törzseknek, mit csináljanak

– tette hozzá a szakértő.

Ezzel nincs vége

Novák-Varró Virág szerint nagy felelősség hárul a tálib vezetőkre. A szervezetet 2016 óta Haibatullah Akhundzada vezeti, elődjével egy amerikai drón végzett Pakisztánban. Bár Akhundzada a tálibok legfőbb vezetője, Novák-Varró Virág szerint érdemesebb a politikai vonal első emberére, Abdul Ghani Baradarra figyelni.

Ő a talibán arca, várhatóan Afganisztán következő elnöke lesz

– folytatta a szakértő

A szervezet egyik alapítójaként ismert  Baradar hosszú évekig raboskodott Pakisztánban, elfogásában az Egyesült Államok vélhetően nagy szerepet vállalt. Már a Szovjetunió elleni harcokban részt vett, 1994-ben ott volt a talibán mozgalom megalapításakor, majd a 96-os hatalomátvétel után a védelmi tárca egyik vezetője lett. A nyugati erők 2001-es támadása után elmenekült, s csak most, húsz év után tért vissza Afganisztánba. Ennek ellenére a háborúban elért győzelmet az ő számlájára írják. Az elmúlt időszakban a diplomáciai fronton szerzett magának elismerést, márpedig – ahogyan arról az Index is írt –, ezen a területen a talibán különösen aktív volt. Nem csak az Egyesült Államok, de a térség valamennyi meghatározó szereplője kereste a kapcsolatot az iszlamistákkal. Ezen tárgyalások többségét vezette Baradar, például  ő írta alá 2020-ban az amerikai csapatkivonásokról szóló Dohai Egyezményt. Novák-Varró Virág szerint azonban majd a jövőben derül ki, hogy a tálib vezető képes lesz-e megtartani a hatalmat. Baradarnak és társainak úgy kell most megteremtenie az egységet, hogy közben a nemzetközi térben sem szigetelődik el.

(Borítókép: Tálib harcos Kabulban 2021. augusztus 18-án. Fotó: Wakil Kohsar / AFP)

Rovatok