Index Vakbarát Hírportál

Élete végéig börtönben marad a jénai neonáci terrorista

2021. augusztus 19., csütörtök 15:49

Több mint három évvel az ítélethirdetés után végleg lezárult a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű német neonáci terrorista csoport egyetlen életben maradt tagja, Beate Zschäpe pere a német szövetségi legfelső bíróság (BGH) csütörtöki döntésével, amellyel a testület elutasította a terrorista felülvizsgálati kérelmét, és jogerőre emelte a ítéletet – adta hírül az MTI.

Beate Zschäpe a BGH írásbeli végzése alapján életfogytig börtönben marad, és bűnei különös súlya miatt soha nem kérheti feltételes szabadlábra helyezését.

Beate Zschäpét a legalább tíz gyilkosságért és két robbantásos merényletért felelősnek tartott terrorista szervezet létrehozása és az NSU számlájára írt bűncselekményekben társtettesként való részvétel miatt ítélték el, annak ellenére, hogy nincs bizonyíték rá, hogy ő maga ott volt bármely bűncselekmény helyszínén. Bűnösnek találták terrorszervezet működtetésében és gyújtogatásban is.

Az NSU-nak három tagja volt, Beate Zschäpe és két férfi, Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt. A terroristák 2000 és 2007 között az ország különböző településein meggyilkoltak nyolc török és egy görög kisvállalkozót, valamint egy rendőrt, és Kölnben végrehajtottak két robbantásos merényletet, amelyben összesen huszonhárom ember megsebesült. A csoport bankrablásokból tartotta fenn magát.

Uwe Mundlos és Uwe Böhnhardt 2011 novemberében egy bankrablás után meghalt, a hivatalos adatok szerint öngyilkosságot követtek el. Beate Zschäpe ezután felrobbantotta a csoport rejtekhelyét, és feladta magát.

Az NSU mindhárom tagja az egykori NDK területén fekvő türingiai Jénából származik, a kilencvenes évek eleje óta ismerték egymást, a helyi szélsőjobboldali, neonáci szubkultúra tagjai voltak. A hatóságok veszélyes neonáciként tartották számon őket.

Rovatok