Index Vakbarát Hírportál

Az osztrák belügyminiszter szerint téves üzenet az afgán menekültek befogadása

2021. augusztus 19., csütörtök 22:29

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter heves kritikával illette az Európai Bizottság belügyi biztosának, Ylva Johanssonnak az afgán konfliktusról tett szerdai kijelentését, miszerint az Európai Uniónak legális és biztonságos menekülő útvonalakat kellene biztosítania azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak.

A belügyi biztos kijelentése a legális menekülő útvonalakról abszolút téves üzenet

– fogalmazott Nehammer. Hozzátette:

Azt gondoltam, Európa tanult a 2015-ös menekültválság során elkövetett hibákból, és nem szándékozik őket újra elkövetni.

A tárcavezető azonnali tisztázást szorgalmaz, bizonyosságot arról, hogy az Európai Bizottság valóban a tagállamok véleményét képviseli.

Johansson szerdai közleményében azt hangsúlyozta, hogy az afganisztáni helyzet egyértelműen nem biztonságos, és belátható időn belül nem is lesz az. Hozzátette: a menekülésre kényszerített emberek nyolcvan százaléka nő és gyermek. Felszólította továbbá a tagállamokat, hogy

növeljék betelepítési kvótájukat, és kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget.

Michel Reimon, az Osztrák Zöld Párt EU-ügyi szóvivője – a belügyminiszterrel ellentétben – üdvözölte Johansson kijelentéseit. Úgy véli, Európának valóban nem szabad elkövetnie azt a hibát, amit a 2015-ben regnáló kormányok elkövettek, hanem ténylegesen fel kell készülnie az esetleges menekültáradatra, és szakszerűen kell kezelnie a problémát. A zöldpárti politikus bízik az összehangolt európai megoldásban.

Rovatok