Index Vakbarát Hírportál

A Skót Nemzeti Párt a zöldekkel írná ki a második függetlenségi népszavazást

2021. augusztus 21., szombat 20:01 | aznap frissítve

Történelmű jelentőségű megállapodást írt alá a Skót Nemzeti Párt (SNP) a baloldali Zöld Párttal. Az új egyeszség lényegében biztosítja a kormánytöbbséget, ahhoz, hogy Skócia ismét népszavazást kezdeményezzen az Egyesült Királyságtól való elszakadás miatt.

Gesztusértékű jelentősége lehet a kormányzó, Skót Nemzeti Párt által nyújtott szövetség a baloldali zöld párt számára, amely a lépéssel nemcsak a függetlenség hangsúlyozása miatt kerülhet a figyelem középpontjába, hanem a hamarosan Glasgowban megrendezendő klímakonferencia miatt is – írja a Politico. Miután a májusi választásokon az SNP-nek nem sikerült többséget szereznie a parlamentben, a zöldekkel kötendő megállapodással két legyet üthet egy csapásra a Nicola Sturgeon vezette kormány.

A májusi skót parlamenti választásokon a korábban is kormányzó Skót Nemzeti Párt 64 mandátumhoz jutott a 129 fős parlamentben, míg a zöldek az eddigi legjobb eredményüket könyvelhették el 8 fővel.

Skóciában legutóbb 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenségről, akkor a szavazók többsége az Angliával, Wales-szel és Észak-Írországgal való unió fenntartása mellett foglalt állást.

A kér párt már régóta jó viszonyt ápol egymással. Az elmúlt öt évben számos alkalommal segítették már ki a zöldek az SNP-t a parlamentben. Ha minden rendben megy, a zöld párt  történetében először adhat minisztereket.

Bonyolítja a helyzetet ugyanakkor, hogy London már többször jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a második népszavazás kiírását. Az új referendum kiírása a brexit miatt lángolt fel ismét, mivel azt a skótok többsége elutasítja.

Ráadásul Boris Johnson brit miniszterelnök támogatottsága is alacsony Skóciában, ahol sokan úgy érzik, hogy a helyi kormány jobban kezelte a koronavírus-járványt, mint a londoni.

A hír hallatán érthető módon felzúduló uniópárti konzervatívok a nemtetszésüket fejezték ki, mondván a zöld baloldali párt politikája nagyon sok vállalkozás, és munkahely megszűnését veszélyezteti.

A skót munkáspárt vezetője Anas Sarwar a zöldeket egyenesen az SNP "fiókirodájának" nevezte.

Rovatok