Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a Capitolium bombás támadója ellen

2021. augusztus 21., szombat 09:22

Mint megírtuk, csütörtökön az észak-karolinai Floyd Ray Roseberry kisteherautójával felhajtott a washingtoni Capitolium közelében lévő Kongresszusi Könyvtár melletti járdára, és bombatámadással fenyegetőzött. Magát forradalmárnak nevezte, a demokrata kormány távozását követelte, és Joe Biden amerikai elnökkel szeretett volna beszélni. A Capitolium környékét kiürítették. A férfi öt óra tárgyalás után megadta magát a rendőröknek.

Az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint Roseberryt pénteken megvádolták tömegpusztító fegyverrel való fenyegetésért – írja a New York Times.

A hatóságok a kocsijában egy rozsdás, azonosítatlan port tartalmazó fémdobozt találtak, amihez házi készítésű kioldó volt csatlakoztatva. Jelenleg az FBI laboratóriumában vizsgálják az eszközt.

A járműben a capitoliumi rendőrség elmondása szerint bombát nem találtak, de „esetlegesen bomba készítésére alkalmas anyagokat” begyűjtöttek.

A vádlott az eljáró bírónak, Zia M. Farquinak elmondta, hogy gyógyszeres kezelés alatt áll. A bíró elrendelte a beszámíthatósága szakértői vizsgálatát. Roseberry családtagjai arról számoltak be, hogy a férfi régóta instabil mentálisan.

A tömegpusztító fegyverekkel való fenyegetés vádja az Egyesült Államokban súlyos esetben akár életfogytiglani börtönnel is büntethető.

Rovatok