Index Vakbarát Hírportál

Románia csaknem annyi külföldit fogad be, mint az Egyesült Államok

2021. augusztus 23., hétfő 08:34

A román kormány augusztus 11-én a duplájára emelte az éves bevándorlási kvótát, ezzel már 50 ezer embert is befogadhat a Magyarországgal szomszédos ország, ahol így próbálják megoldani a jelentős munkaerőhiányt – tájékoztat a Főtér.

A romániai magyar portál beszámol róla, hogy az ország hoteltulaj-szövetségének elnöke, Călin Ile vasárnap arról beszélt egy új bukaresti szálloda megnyitóján, hogy

külföldi munkaerő nélkül gyakorlatilag nem tudna működni a szegmens,

ezért a jókora munkaerőhiányt kénytelenek az Európai Unión kívüli országokból érkező vendégmunkásokkal megoldani. A vállalati elnök szerint az ágazatban a lehetőségeikhez képest igyekeznek egyre nagyobb fizetésekkel csábítani a dolgozókat, de ők inkább Spanyolországba és Olaszországba mennek, sokkal több fizetésért, ezért Romániában elsősorban Bangladesből, Srí Lankáról és Vietnámból érkező munkavállalókat alkalmaznak.

Călin Ile arról is beszélt, hogy támogatják a hazai vendéglátással kapcsolatos képzéseket, és 

igyekeznek legalizálni a borravalót, hogy ezzel is versenyképesebb jövedelmet tudjanak felajánlani,

ezzel megpróbálva visszacsábítani a külföldön dolgozókat, ám amíg ez megtörténik, a bevándorlási hivatalnál kénytelenek házalni, hogy az akut munkaerőhiány csökkentésére tovább emeljék az évente befogadott külföldiek számát, illetve leegyszerűsítsék a bevándorlási folyamatot.

Érdekes adat, hogy a leköszönt amerikai elnök, Donald Trump mindössze 15 ezer külföldit fogadott be évente az Egyesült Államokba, és ezt a számot utódja, Joe Biden is 62 500 főre növelte, míg Romániában ez a szám már 50 000 augusztus 11. óta.

Rovatok